Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sjekk skattetallene for din kommune her

I 34 kommuner økte skatteinntektene med over 10 prosent i fjor. I 18 kommuner ble inntektene lavere. Sjekk hvordan det gikk i din kommune via vårt interaktive kart.

Skatteinntektene ble litt høyere enn opprinnelig budsjettert for Kommune-Norge i fjor, og ikke minst ble inntektene klart høyere enn det regjeringen fryktet for kort tid siden.

Variasjonene er som vanlig store mellom kommunene. Gildeskål, Halsa og Beiarn er tre kommuner som kan glede seg over systemet med inntektsutjevning. Her har nemlig skatteinntektene falt mest det siste året, målt i prosent, før utjevningen.

Derimot er det langt lysere tall i Kvænangen, Verran og Røst, som er de tre kommunene med størst prosentvis vekst det siste året. I særlig Kvænangen og Halsa har inntektene svingt kraftig de siste årene fordi private har solgt næringsanlegg med stor gevinst, noe som har ført til høyere - men også mer ustabile - skatteinntekter for kommunene.

I Verran er forklaringen på veksten et dårlig 2014.

“Dette året foretok skattedirektoratet en omfordeling av skatteinntektene i Verran for årene 2010, 2011 og 2012. 8,2 mill kr ble flyttet fra Verran til andre kommuner. Dette på bakgrunn av at de mente at mange utenlandske arbeidstakere som var ansatt i bemanningsbyrået Fosdalen AS, feilaktig var registrert med Verran som bosteds- og skattekommune”, forklarer økonomisjef Elise Dahl i en e-post til Kommunal Rapport.

Svake oljekommuner

I de store kommunene er det også store variasjoner. Oljekommunene Sandnes og Stavanger har begge en vekst i inntektene på rundt 3 prosent det siste året - halvparten av landsgjennomsnittet. Tromsø og Oslo har derimot vekst på henholdsvis 8,3 og 7,5 prosent. Av de større bykommunene er det Larvik som har aller best tall (+10,5 %) før utjevning.

Skatteutjevningen fungerer slik at kommuner med inntekter over 90 prosent av landsgjennomsnittet har størst effekt av økte lokale inntekter. Kommuner med lavere inntekter får såpass mye kompensert at kronegevinsen av ekstra vekst er svært liten så lenge inntekten totalt ligger under grensen på 90 prosent av snittet.

Sjekk din kommune her

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Verran kommune etter første gangs publisering.