KS-direktør for interessepolitikk, Helge Eide, forutsetter at regjeringen vurderer KS' forslag til bedre flyktningsfinansiering, slik Stortinget har bedt om. Arkivfoto: Berit Almendingen
KS-direktør for interessepolitikk, Helge Eide, forutsetter at regjeringen vurderer KS' forslag til bedre flyktningsfinansiering, slik Stortinget har bedt om. Arkivfoto: Berit Almendingen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ber regjeringen følge opp Stortingets løfte

Kommunene får ikke mer penger til å ta imot flyktninger, sier statssekretær. KS regner med at regjeringen følger opp Stortingets signaler om å styrke finansieringen.

234 kommuner har svart positivt på integreringsminister Solveig Hornes (Frp) forespørsel om å ta imot flere flyktninger, etter at et bredt stortingsflertall i juni vedtok å ta imot 8.000 flere kvoteflyktninger fra Syria de kommende to og et halvt årene. Men 35 kommuner tar forbehold om bedre statlig finansiering, ifølge NRK.

– Det betyr at vi må få mer penger enn vi får i dag. Det vi får i dag er et minimum av det vi må ha for å gjøre en god jobb for denne gruppen, sier ordfører Knut Gustav Woie (Sp) i Eidskog kommune til NRK.

Men statssekretær Ronny Røste (Frp) i Integreringsdepartementet avviser overfor NRK at regjeringen har mer penger til kommunenes mottak av flyktninger.

– Vi har en tilskuddsordning som er stykkprisfinansiert etter objektive kriterier som er likt for alle kommuner. Vi kommer ikke til å kunne endre på det og nærmest ta konkrete regninger på vegne av kommunene, sier han til NRK.

KS reagerer

Syria-avtalen i Stortinget innebærer at kommunene må ta imot 500 flere flyktninger i 2015. Stortinget vedtok å bevilge 50 millioner kroner ekstra for å stimulere kommuner til å ta imot flere flyktninger enn de har forpliktet seg til og folketallet tilsier. De kan også få inntil 30 millioner kroner mer fra Husbanken.

– Det er mulig statssekretær Røste tenker på 2015 når han sier at regjeringen ikke har mer penger. Etter Stortingets vedtak, forventer vi ikke noe mer i år. Men når det gjelder statsbudsjettet for 2016, så regner jeg med at regjeringen følger opp Stortingets klare signal om å vurdere KS’ forslag til å styrke finansieringen av flyktningmottak, sier KS-direktør for interessepolitikk, Helge Eide, til Kommunal-Rapport.no.

I Syria-avtale sier stortingspartiene at regjeringen skal vurdere forslagene fra KS, og komme med flere tiltak for å stimulere integrerings- og bosettingsarbeidet i kommunene. 

KS innspill til å styrke finansieringen av bosetting av flyktninger ble vedtatt på landsstyremøtet 28. mai. 

KS vil at integreringstilskuddet heves med 15.000 kroner per flyktning, til 197.000 kroner, og at kommunene gis et eget stimuleringstilskudd på 25.000 kroner per flyktning hvis de mottar så mange de er blitt bedt om.

Alle partiene på Stortinget, unntatt SV og Frp, ble i juni enige om at Norge skal ta imot til sammen 2.000 syriske flyktninger i år – 500 flere enn tidligere vedtatt. I 2016 og 2017 skal Norge ta imot 3.000 kvoteflyktninger fra Syria årlig.