LOs sommerpatrulje fyller 30 år i år. Etter litt gnisninger, får patruljen likevel lov til å komme på besøk i Lund kommune.
LOs sommerpatrulje fyller 30 år i år. Etter litt gnisninger, får patruljen likevel lov til å komme på besøk i Lund kommune.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Skværet opp med LOs sommerpatrulje

Lund kommune var misfornøyd med hvordan LOs sommerpatrulje omtalte kommunen i mediene, og sa at de ikke var velkommen igjen. – Nå har vi skværet opp, sier rådmannen.

Fungerende rådmann i Lund, John Skåland, sa han ville nekte LOs sommerpatrulje å komme tilbake kommunen – fordi han mener patruljen har spredt usannheter, skriver NRK Rogaland.

Det var i forrige uke at sommerpatruljen la turen til kommunen. De traff en pleier på et sykehjem som sa hun manglet arbeidskontrakt, og en utenlandsk mann under språkopplæring som sto og malte – uten at sommerpatruljen kunne se at vedkommende snakket med noen.

– Nav sender ham til kommunen for språkopplæring, og så står han alene og maler. Er det malerkosten han snakker med da? Det er rett og slett bare utnyttelse av systemet, uttalte sommerpatruljesjef Solfrid Lerdrekk til Dalane Tidende.

Avviste anklagene

Rådmannen har tilbakevist kritikken fra sommerpatruljen.

– Det viste seg at alle hadde kontraktene i orden. Det samme gjaldt han som sto og malte. I avtalen med Nav står det at det skal være mulig å praktisere språk i løpet av arbeidsdagen, sier Skåland til NRK.

Rådmannen ser på den bakgrunn ikke noe galt i at personen sto for seg selv og malte en periode.

At rådmannen ikke lenger ville ha besøk av LOs sommerpatrulje, begrunnet han med at patruljen gikk til avisen.

– Her går de bare rett til avisen og sier at det og det er galt, og så viser det seg i ettertid at det ikke er galt, sier Skåland.

– Har skværet opp

Til Kommunal-Rapport.no opplyser rådmannen at han nå har skværet opp med LOs sommerpatrulje.

– Det jeg først og fremst reagerte på, var at betrodde folk som har lagt ned mye innsats i å gi et godt tilbud til personer som trenger språkopplæring, ble hengt ut urettmessig. De kontaktet meg og var fortvilet over saken, og følte at noe måtte gjøres med det bildet som ble tegnet.

For rådmannens del er det viktig å understreke at saken for ham ikke handlet om politikk, selv om det kanskje kunne se slik ut da han gikk i debatt med en sentral politiker om saken.

– For meg handler dette først og fremst om folkeskikk. Jeg har hatt kontakt med kontaktpersoner for sommerpatruljen nå, som var helt enige i at arbeidsgiver bør kontaktes før man går til mediene med saken. Det er viktig at fakta framstilles riktig, sier Skåland.