– Når jeg står i lakseelva, får tankene fly og alt er bra, sier Inga Manndal. Foto: Privat
– Når jeg står i lakseelva, får tankene fly og alt er bra, sier Inga Manndal. Foto: Privat
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Laksefiske er kinderegg

ORDFØRERENS FERIE: Gamvik-ordfører Inga Manndal (SV) trives best i elva.

– Hvordan har sommeren i Gamvik vært så langt?

– Kald og hektisk, med temperaturer under 10 grader. Så her kan man ikke akkurat si at man er i feriemodus! Det er litt skuffende til Nord-Norge å være, men vi tenker samtidig at det kan bli bedre, så vi har ikke gravd oss helt ned ennå. Jeg ser forresten ut av vinduet nå at naboen går rundt i varmedressen. Da er smilet litt anstrengt, haha. Men så er vi litt fandenivoldsk her oppe og tenker at så lenge det regner søraførr, så er det ikke så galt.

– Gamvik er i en alvorlig økonomisk situasjon og i bunnen av Kommunebarometeret i år. Hvordan kopler du av i sommerferien?

– Jeg har fått valpefødsel i huset, så nå skal jeg bare ta meg av mine fem små settervalper. De blir hjemme til de er store nok til å bli med på hytta i Laggo. Der blir det laksefiske, og så får jeg besøk av familie, barn og barnebarn. Jeg skal gjøre det jeg trives best med: Være på hytta i Laggo. Det er en perle av en perle.

– Enhver ordfører har sin sære interesse. Hva er din?

– Laks og fluefiske er min greie. Det er spennende, og det gir batteri å stå i elva. Tankene får fly, og alt er bra og ikke til å tro. Du får være ute i naturen og sitte på elvebredden, drikke litt kaffe og fortelle om storfisken du mistet. Ja, det er som et kinderegg: Det er spennende, gir sjelefred, og du får naturopplevelser så det holder. Samtidig møter du mange trivelige folk.  

– Hva er sommerens høydepunkt?

– Jeg ser fram til Nordkynfestivalen, som startet 20. juli og varer én uke. Det er ulike aktiviteter, det kommer mange band, og det skjer noe hver dag. Veldig artig – pluss at folk legger ferien hjem. Uka etter er det Kulturdugnad i Gamvik, og da kommer det mange fraflyttete og nye innbyggere som jeg ser fram til å møte. I tillegg kommer det mange turister, og det er klart at når det skjer noe, så blir de gjerne en dag ekstra. Det setter både kommunen og næringslivet pris på.

– Hvor tilgjengelig er du i ferien?

– Jeg er ganske tilgjengelig hele tiden. Jeg har nett på hytta og kan sjekke mail hele tiden. Det er ikke sånn at man ikke kan ta en telefon eller stille opp hvis det er noe som skjer.

– Hvor aktiv er du på sosiale medier?

– Jeg er inne på Facebook og har en del venner jeg følger. I og med at jeg ikke er fra kommunen og har familie over det ganske land og i Sverige, så bruker jeg Facebook en del. Jeg er ikke på Twitter og dette andre.

– Hvordan lader du opp til valgkampen?

– Jeg tenker på det som er ugjort, og på hvordan jeg kan formulere hva som bør gjøres. Jeg har ikke sansen for valgkamp med store løfter. Jeg vil heller fokusere på hva man kan gjøre.

– Hvilken sommerlektyre vil du anbefale?

– Jeg har handlet en bok på Coop som heter «Jævelunger». Den handler om asylbarn som forsvinner, type krim. Det går i lettlest krim, norsk og svensk. Helst krim så nakkehårene stritter litt.