Ill.foto: Colourbox.com
Ill.foto: Colourbox.comColourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ser ikke mørkere på økonomien

Skattesvikt og økonomiske nedgangstider til tross, rådmennene ser ikke noe mørkere på sin kommunes økonomi nå enn for ett år siden.

Dårlig kommuneøkonomi fikk mye oppmerksomhet da revidert nasjonalbudsjett ble behandlet før sommerferien. Kommunene fikk 1,1 milliarder kroner i kompensasjon for årets anslåtte skattesvikt og i Stortinget økte de borgerlige partiene dette med 110 millioner kroner. Det skjedde etter en høring hvor KS tegnet et dystert bilde av kommuneøkonomien.

– Mange kommuner kuttet kostnader og økte inntekter fra eiendomsskatt og gebyrer i takt med at skatteinntektene sviktet i fjor. KS’ budsjettundersøkelse viser at mange kommuner, særlig de små, har budsjettert med negativt netto driftsresultat i år. Kommunene har svært lite å gå på i 2015, oppsummerte KS-nestleder Bjørn Arild Gram (Sp).

En gjennomgang i Kommunal Rapports ukeavis 11. juni viste at de 50 største kommunene hadde en budsjettsprekk på 1,4 milliarder kroner de første fire månedene.

På dette bakteppet, er resultatene i Kommunal-Rapport.nos rådmannsundersøkelse overraskende.

Ikke mer negative

Fra 2014 til 2015 er rådmennenes oppfatning av sin kommunes økonomi nesten uendret i vår undersøkelse:

  • 26 prosent vurderer kommunens økonomi som dårlig eller meget dårlig både nå og for ett år siden.
  • 17 prosent vurderte økonomien som god eller meget god i 2014, 16 prosent i år.
  • Henholdsvis 56 og 58 prosent mener den økonomiske stillingen i kommunen er middels god.

Det er små bevegelser på skalaen fra 1-6 som svarene er gitt langs. Færre gir økonomien toppkarakter - ned fra 6 til 2 prosent av rådmennene. Og litt flere gir bunnkarakter nå enn i fjor - fra 9 til 12 prosent. 

Bedre enn i 2013

Enda mer overraskende er det et rådmennenes oppfatning av kommunens økonomi er mer positiv nå enn for to år siden, under den rødgrønne regjeringens siste år.

Da mente 29 prosent at økonomien var dårlig eller meget dårlig, 10 prosent mente den var god eller meget god, mens 60 prosent mente den var midt på treet.

Rådmennene har ikke begrunnet sine svar på dette spørsmålet i undersøkelsen.