Ap-leder Jonas Gahr Støre presenterte torsdag partiets politikk for en bedre eldreomsorg, som straks ble møtt med kritikk. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre presenterte torsdag partiets politikk for en bedre eldreomsorg, som straks ble møtt med kritikk. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Aps eldresatsing får hard medfart

En bløff, kaller SV Arbeiderpartiets plan for en bedre eldreomsorg. Regjeringen er for lengst i gang med det Ap foreslår, ifølge Høyre.

– Ap vil ha en styrket og målrettet innsats på kompetanse, kapasitet, rekruttering og velferdsteknologi for å løfte kvaliteten på tilbudet til alle landets eldre, sa partileder Jonas Gahr Støre (Ap), da han la fram pakken torsdag.

Men pressekonferansen var knapt over før kritikken haglet mot tiltakene, også fra Aps samarbeidsparti gjennom åtte år, SV.

Eldrepakken holder ikke mål og glemmer å svare på det viktigste spørsmålet, nemlig klare regler for hvor mange som må være på jobb, mener SV.

– Så lenge verken Ap eller regjeringen er villige til å endre reglene og legge penger på bordet, så vil uverdige forhold få fortsette, sier partisekretær Kari Elisabeth Kaski til NTB.

Heller ikke regjeringen svarer på dette og skusler bort viljen til å satse på eldre i forsøk, tomme garantier og liksomsatsinger, mener hun.

– Alt i gang

Heller ikke Høyre er imponert over Aps satsing og mener Ap har en lang historie med løftebrudd i eldreomsorgen.

Høyre trekker fram mål om 10.000 nye årsverk innen 2009, to-tre faste hjemmehjelpere, lovfestet rett til en verdig eldreomsorg og lovfesting av dagtilbud til demente som eksempler på brutte Ap-løfter.

– Aps tidligere valgkamputspill om omsorgspolitikk har ofte endt som gedigne løftebrudd. Det slipper de denne gangen – for det eneste som er konkret, er enten små tiltak, eller ting regjeringen allerede gjør bedre, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Han mener Aps omsorgspolitikk er redusert til uklare løfter og kopiering av regjeringens politikk.

– Anstrengt i kommunene

Støre avfeier kritikken og legger ansvaret for manglende gjennomføring blant annet på skral kommuneøkonomi.

– Jeg mener man oppfyller de løftene så langt det er mulig, sier han til NTB.

– På alle disse feltene har vi klare ambisjoner om å nå mål. Så møter det også en hverdag i en kommuneøkonomi som vi ikke har ansvar for, forklarer Støre.

Ap-lederen viser til at regjeringens kutt i formuesskatten er et vedtak som fattes sentralt av Stortinget, men som merkes lokalt i kommunene. Med Aps økonomiske opplegg ville kommunene hatt 3,5 milliarder kroner mer og større handlingsrom, mener han.

– Vi har hatt et mål en stund om å få dagsentre for demente. Vi er ikke i mål med det, men jeg klarer ikke å sette et årstall for når det målet er nådd. Ap vil jobbe i alle kommunene med at det tilbudet utvikles, inntil det kan lovfestes.

I forkant

Støre sier kommunene må satse tungt på kompetanse og ny teknologi for å kunne gi sine eldre en god hverdag.

Ap lover å satse på å prioritere kapasitet og ansatte med rett kompetanse og nok tid, utvikle og ta i bruk velferdsteknologi, bygge ut en god demensomsorg og legge til rette for livsglede og en aktiv alderdom.

Han understreker betydningen av å ligge i forkant av utviklingen og minner om at en stadig større andel av befolkningen er eldre:

– Om vi skal klare å gi en verdig og trygg eldreomsorg til alle som trenger det, må vi planlegge og investere nå, sier Støre.

Ap foreslår en ny tilskuddsordning på 200 millioner per år over fire år for å få fart på utvikling og innføring av velferdsteknologi. Partiet vil også øke støtten til «Den kulturelle spaserstokken» med 50 prosent. (©NTB)