Varaordfører Sjur Tandberg (H) i Hole håper arbeidet med et nasjonalt minnesmerke for Utøya kan starte på nytt. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Varaordfører Sjur Tandberg (H) i Hole håper arbeidet med et nasjonalt minnesmerke for Utøya kan starte på nytt. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ønsker AUF velkommen tilbake til Utøya

– Det er fint å se politisk engasjerte ungdommer på Utøya igjen, sier varaordfører Sjur Tandberg (H) i Hole kommune.

Til helgen arrangerer Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF den første sommerleiren på Utøya siden massakren på Utøya i Hole kommune i Buskerud 22. juli 2011. Når AUF nå vender tilbake til øya, skal leiren dreie seg om kampen for frihet og demokrati, og AUF-erne skal diskutere internasjonal solidaritet, melder NTB.

Ordfører Per Berger (H) og varaordfører Sjur Tandberg (H) i Hole kommune vil være til stede under åpningen.

– Jeg er glad for at de klarte å bygge øya opp igjen, og jeg synes det er fint å se politisk engasjerte ungdommer på Utøya igjen. Jeg ønsker dem virkelig lykke til og håper de kan bruke øya på samme måte de har gjort i alle år, sier varaordfører Sjur Tandberg (H) til Kommunal-Rapport.no.

Tandberg sier kommunen skal gjøre sitt beste for at AUF skal få alt i god stand på øya.

– Jeg tror AUF er godt fornøyd med måten byggeprosessen er håndtert på. Vi har hatt en god prosess på å bygge AUFs minnesmerke.

Massiv motstand

Prosessen med å få på plass det nasjonale minnesmerke på Sørbråten ved Utøya har ikke gått like smidig. Planene møtte massiv motstand i Hole, og kommunestyret har med 22 mot én stemme bedt om at man plasserer minnesmerket et annet sted.

Saken har blitt en nøtt for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som tok sikte på å legge fram en reguleringsplan i løpet av våren. Denne er utsatt etter at Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) la fram sin rapport i april. Rapporten konkluderer med at plassering av minnesmerket på Sørbråten kan bli en stor psykososial belastning for lokalbefolkningen. Flere av beboerne i området deltok i redningsarbeidet.

– Mange av dem som bor der ønsker ikke å bli minnet om katastrofen, utdyper Tandberg. Han mener det er gjort to grove feil i planleggingen:

– Minnesmerket skulle bygges så fort som mulig, og man har ikke involvert lokalsamfunnet.

Til sammenlikning tok det 13 år å ferdigstille minnesmerket på Ground Zero i New York etter terrorangrepet 11. september i 2001.

Tilbake til start

Tandberg håper den siste utviklingen i Utøya-saken fører til at prosessen med å bygge nasjonalt minnesmerke rykker tilbake til start.

– Vi er veldig spente på om det er grunnlag for å sette i gang en ny prosess. Jeg tror det må være enighet mellom regjeringen og de som ble rammet om at det er greit å sette i gang på nytt.