Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

305 kommuner har dagtilbud for demente

Det har vært sterk vekst i dagtilbudet til personer med demens de siste årene. Men særlig kommunene i Telemark og Nord-Trøndelag henger etter.

Se video fra dagtilbudet ved Inn på tunet-gården Lillehov i Løten kommune, som Kommunal Rapport besøkte i mai. Her møtes personer med demens til sosialt samvær, allsang, turer og «grønne» aktiviteter som varierer med årstidene. Video/foto: Geir Olsen

305 kommuner (71 prosent) gir et tilrettelagt dagtilbud for personer med demens, og dette benyttes av drøyt 6.300 personer én eller flere ganger i uken. Det viser en ny nasjonal kartlegging av tilbudet til personer med demens.

Kartleggingen er utført av Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse (Aldring og helse) for Helsedirektoratet, og viser status per oktober 2014. Dette er den sjette nasjonale kartleggingen av tilbudet siden 1996/1997, og viser en sterk vekst, særlig siden 2010/2011, da 188 kommuner (44 prosent) hadde et tilbud til ca. 3.300 personer.

Alle kommuner skulle ha et aktivitetstilbud for personer med demens innen 2015, var målet da Demensplan 2015 ble igangsatt i 2007. Målet er ikke nådd, til tross for at Helsedirektoratet siden 2012 har dekket 30 prosent av utgiftene til nye plasser. 270 kommuner har benyttet seg av denne tilskuddsordningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lav dekningsgrad

Fortsatt er det 123 kommuner som ikke har fått på plass tilbudet, som skal bli lovpålagt fra 2020. Men heller ikke de 305 kommunene som har ett eller flere slike tilbud, kan si seg ferdig med jobben. Antall plasser må økes betydelig. Bare anslagsvis 14–17 av alle hjemmeboende med demens har et dagtilbud, ifølge rapporten fra Aldring og helse.

«Til tross for en meget positiv utvikling av dagaktivitetstilbud, vil det fortsatt være behov for en betydelig satsing i årene som kommer for å møte behovet for tilbud hos personer med demens og deres pårørende», fastslås det i rapporten.

Den viser til at flere studier viser at et tilrettelagt dagtilbud er viktig både for pasientene selv og for å gi pårørende avlastning.

Mens de aller fleste kommunene i Akershus (96 prosent), Vestfold (93) og Hedmark (86) har et dagtilbud, står det langt dårligere til i Telemark (44 prosent), Nord-Trøndelag (52) og Aust-Agder (60).

Små kommuner har like ofte dagtilbud som store kommuner. Men de største har et større mangfold. Oslo har 35 ulike dagtilbud, Bergen 12 og Bærum sju. De fleste har bare ett tilbud. 

Av totalt 451 ulike dagtilbud, er 54 forbeholdt personer under 65 år. Nesten alle disse ligger i store kommuner.

Flere demensteam

Den nasjonale kartleggingen viser også at 332 kommuner (78 prosent) nå har demenskoordinator og/eller demensteam som følger opp pasienter og pårørende, bistår i utredning/diagnostikk, kartlegger hjelpebehovet og gir veiledning og opplæring til annet helsepersonell. I 2011 var det bare 244 kommuner (57 prosent) som hadde slike stillinger/team. På dette området er det Møre og Romsdal som ligger dårligst an, sammen med Telemark og Vestfold.

Også tilbudet til pårørende har blitt sterkt utbygd de siste årene. Sju av ti kommuner har nå pårørendeskole eller andre kurstilbud, mens tre av ti samtalegrupper.

72 prosent av kommunene har nedfelt tilbudet til personer med demens i overordnet planverk eller egen demensplan. Nær 60 prosent driver systematisk informasjonsarbeid om demens, viser kartleggingen.