Det ny elektroniske valgadministrasjonssystemet EVA, som skal benyttes for første gang ved årets kommune og fylkestingsvalg, testes i Oslo rådhus. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
Det ny elektroniske valgadministrasjonssystemet EVA, som skal benyttes for første gang ved årets kommune og fylkestingsvalg, testes i Oslo rådhus. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

EVA er klar for valget

For første gang tas et elektronisk tellesystem i bruk over hele landet i et lokalvalg. Valgadministrasjonssystemet EVA skal sørge for at resultatet blir helt korrekt.

Torsdag var det rigget til generalprøve for EVA i Oslo rådhus, der en liten armada av valgarbeidere testet ut skannerne som skal lese stemmesedlene elektronisk, og datamaskinene som skal regne ut resultatene.

– Foreløpig går alt som smurt. EVA har oversikten, konstaterer Siri Dolven fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som er ansvarlig for gjennomføringen av valget.

Teller to ganger

Valgnatta skal systemet brukes i 220 kommuner landet over. I resten av kommunene, de fleste ganske små, vil tellingen fortsatt skje manuelt.

EVA består av et valgadministrasjonssystem, der alle opplysninger om både kandidater og velgere er lagt inn, samt tellemaskiner og resultatoversikt. Systemet ble første gang tatt i bruk i ti forsøkskommuner i 2011, og innført over hele landet i 2013.

I Oslo har EVA også fått sitt mannlige motstykke, nemlig valgrekrutteringssystemet ADAM. I hovedstaden skal om lag 2.000 personer bidra til at stemmegivningen foregår på korrekt vis.

Men selv om EVA på få år er blitt en voksen dame, kan ikke Dolven love at systemet vil føre til at valgresultatet blir kjent tidligere. Alle stemmesedlene skal nemlig telles to ganger – først manuelt i det enkelte valglokale, dernest av tellemaskinene.

Valgsedlene til fylkeskommunevalget telles i tillegg en tredje gang – av fylkeskommunene selv.

Kontroll

Innerst i Rådhuset, under en gedigen lysekrone i Munch-rommet, sitter en gjeng på åtte-ti personer som skal kontrollere eventuelle feil og avgjøre om usikre eller feilleste stemmer skal forkastes eller ei.

– Her skal det ikke skje noe muffens, fastslår leder for valgadministrasjonen i Oslo kommune, Karina Miller.

Derimot kan det godt hende det vanker en muffins eller to i Rådhuset – på valgnatta. (©NTB)