Rådmann Tor-Anders Olsen (t.h.) fikk full støtte hos ordfører Ole André Myhrvold (Sp) og resten av formannskapet tirsdag. Arkivfoto: Ivan Tostrup
Rådmann Tor-Anders Olsen (t.h.) fikk full støtte hos ordfører Ole André Myhrvold (Sp) og resten av formannskapet tirsdag. Arkivfoto: Ivan Tostrup
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tilbakeviste rykter og fikk full tillit

Politikerne i Trøgstad uttrykker full tillit til rådmann Tor-Anders Olsen, som tirsdag forsvarte seg mot rykteflom i et ekstraordinært formannskapsmøte.

– Alle påstander mot rådmannen er tilbakevist. Så sant det ikke dukker opp nye opplysninger som kan dokumenteres, regner jeg med at disse beskyldningene nå er lagt døde for godt, sier ordfører Ole André Myhrvold (Sp) til Kommunal-Rapport.no.

Han forteller at han de siste 2,5 årene flere ganger er blitt konfrontert med rykter om rådmannen som han fortløpende har forsøkt å sjekke ut, uten å finne belegg for dem. Et brev til kommunestyremedlemmene og et innlegg på en Facebook-side med nye beskyldninger mot rådmannen gjorde at ordføreren denne uken innkalte til et ekstraordinært møte i formannskapet.

– Av hensyn til Olsens integritet og vårt arbeidsgiveransvar for rådmannen, mente jeg det var nødvendig med et møte for å lufte beskyldningene og påstandene åpent, sier Myhrvold.

– Det er insinuasjoner om kameraderi og hentydninger om miksing, triksing og korrupsjon. Dette er påstander en ordfører aldri kan ta lett på. Jeg har forsøkt å undersøke dette etter beste evne, men har ikke funnet belegg for noe av det.

Formannskapsmøtet tirsdag gikk for åpne dører tirsdag med flere tilhørere. Ifølge Smaalenenes Avis brukte rådmannen en time til å avvise påstandene og ryktene som har svirret rundt ham og staben, knyttet til utbyggingen av ny barneskole og nye omsorgsboliger. Møtet endte med at formannskapet gjorde et enstemmig vedtak der de tar rådmannens redegjørelse til etterretning. 

– Det innebærer at formannskapet har tillit til rådmannen, understreker Myhrvold overfor Kommunal-Rapport.no.

Avviser vennskap

Påstandene mot Olsen har blant annet dreid seg om at det er nære bånd mellom ham og en sentral person i selskapet som har fått oppdraget med å bygge omsorgsboliger i Skjønhaug sentrum. En annen påstand dreier seg om nære forbindelser mellom Olsen og Aps ordførerkandidat Tor Melvold (Ap), som var ordfører da Olsen ble ansatt som rådmann. Det er en påstand også Melvold reagerer sterkt på.

– Det er blitt framsatt konspiratoriske koplinger mellom oss, fordi Olsen har stått langt nede på Ap-lista i Fredrikstad. At vi har et nært vennskap er totalt feil. Som forventet viste møtet i formannskapet at alle de grove beskyldningene mot rådmannen var oppkonstruerte, sier Melvold til Kommunal-Rapport.no.

Han knytter ryktene rundt rådmannen til en opphetet strid rundt byggingen av ny skole og nye omsorgsboliger, og tror ikke det er tilfeldig at de dukker opp i valgkampen.

I begge byggesakene er Trøgstad kommune blitt klaget inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) av arkitektfirmaet Wiig og Horgmo AS. Kofa har konkludert med at kommunen gjorde en ulovlig direkteanskaffelser ved valg av rådgivningsselskap til prosjekteringen av skolen. Samme firma har også klaget inn kommunens innkjøp av rådgivningstjenester knyttet til omsorgsboligene. En første klage ble avvist på grunn av foreldelse, mens den siste ikke er avgjort ennå, ifølge kofa.no.

– Vi har en rammeavtale om prosjektering med flere firmaer, og har gjort feil ved valget mellom disse. Det beklager vi. Men det har ingen ting med kameraderi å gjøre, sier ordfører Myhrvold.

– Bør kontrollutvalget se nærmere på saken?

– Det får være opp til dem. Men jeg ser ikke noe behov for det.

Saken var oppe i kontrollutvalget i juni, der det konkluderte med at det ikke var grunnlag for å gå videre med den. Leder av kontrollutvalget Helge Kolstad (Ap) har ingen planer om å forfølge det han oppfatter som “grunnløse rykter”.

- Bakgrunnen for saken i juni, var en avisartikkel der arkitekt Steinar Wiik (daglig leder i Wiik og Horgmo) ga uttrykk for at revisjonen støttet hans kritikk av kommunen. Det var det ikke grunnlag for. Revisjonen hadde bare opplyst at det er Kofa som er rette instans for eventuelle klager, sier Kolstad.

Han påpeker at feilene Kofa har påvist i anbudskonkurransen, ikke har hatt noen betydning for Wiiks firma.

Kommunal-Rapport.no har ikke lykkes i å få kontakt med Wiik. Privatpersonen bak brevet til kommunestyret ønsker ikke å kommentere saken.