Røvær sjøhus utenfor Haugesund er en av de mange bygdekinoene rundt om i landet. Foto: Elin Thorsen, Creative Commons-lisens
Røvær sjøhus utenfor Haugesund er en av de mange bygdekinoene rundt om i landet. Foto: Elin Thorsen, Creative Commons-lisensFoto: Elin Thorsen, Creative Commons-lisens
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mener avgift kan knekke distriktskinoene

Alle landets kinoer har undertegnet et opprop som nå sendes til politikerne med bønn om å avvikle avgiften de er pålagt å betale.

Bransjeorganisasjonen Film & Kino mener kinotilbudet i distriktene er i fare dersom den statlige avgiften kinoene er pålagt å betale, ikke tilbakeføres til kinoene.

De foreslår derfor å avvikle den lovbestemte avgiften på 2,5 prosent av kinoomsetningen og samtidig innføre en frivillig avgift i samme størrelsesorden.

Organisasjonen mener filmmeldingen setter kinobransjen over hele landet i fare og viser til at det i dag er tre ganger så mange kommunale som private kinoer i Norge. Få av dem går med overskudd, og mange er avhengig av kommunal subsidiering.

Dersom avgiften blir benyttet til plattformnøytrale visningsledd, for eksempel strømmetjenester, vil dette få konsekvenser langt utover kinoenes rekker, advarer Film & Kino.

Etter bransjeorganisasjonens mening er det også konkurransevridende å benytte avgiftsinnkreving fra kino- og videobransjen til å fremme plattformnøytral filmformidling.

Det vises til at kinoene kan havne i en situasjon hvor de pålegges en avgift som i stor grad går til konkurrerende virksomhet. Dette er noe Konkurransetilsynet og ESA vil være opptatt av, tror Film & Kino.