10. august var Trude Drevland tilbake i jobben som ordfører i Bergen etter ni ukers sykmelding. Her er hun på et bedriftsbesøk hos ClampOn. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
10. august var Trude Drevland tilbake i jobben som ordfører i Bergen etter ni ukers sykmelding. Her er hun på et bedriftsbesøk hos ClampOn. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixMarit Hommedal / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet henla saken mot Trude Drevland raskt

Politiets gransking av Bergens-ordfører Trude Drevland ble avsluttet etter få dager. Flere jusseksperter reagerer. Saken mot havnedirektøren i Bergen er fortsatt ikke avgjort etter tolv uker.

Politisaken mot ordføreren ble opprettet av økonomiavsnittet i Hordaland torsdag 28. mai i år. Allerede samme dag ble den gitt status som «oversendt til påtaleansvarlig». Det betyr at en av politijuristene skulle vurdere saken, før ytterligere gransking ble gjennomført. Den påfølgende mandagen, 1. juni, besluttet politiadvokat Ole Bjørn Mevatne at saken skulle henlegges, skriver Bergens Tidende.

Avisen har snakket med flere jusseksperter som påpeker at når saken har stor offentlig interesse, skjerper det kravene til avgjørelsen.

– Bør være sikre

– Politiet bør være veldig sikre på avgjørelsen når de ikke iverksetter videre undersøkelser og konkluderer med at det ikke har skjedd noe straffbart. Det er av hensyn til alle involverte i saken, ikke minst Drevland selv, sier tidligere førstestatsadvokat i Økokrim Arnt Angell til Bergens Tidende.

Professor i rettsvitenskap Jon Petter Rui ved Universitetet i Bergen sier at en lengre saksgang kanskje ville gitt beslutningen mer tyngde og legitimitet.

Høstet kritikk

Trude Drevland høstet kritikk etter at det ble kjent at hun var blitt fløyet i privatfly til Venezia i juni for å delta i sjøsettingen av «Viking Star», alt betalt av cruisereder Torstein Hagen. Senere ble det også kjent at Drevland hadde takket ja til et ukelangt cruise fra Istanbul med skipet, men Drevland avlyste turen etter at mediene begynte å skrive om hennes relasjoner til rederen.

Bergens Tidende har vært i kontakt med henne, men hun ønsker ikke å kommentere denne saken.

Også havnedirektør Inge Tangerås havnet i politiets søkelys i forbindelse ed Venezia-turen. Han var også med på privatflyet til den italienske byen. Tolv uker etter at politiet opprettet sak mot ham, er saken fortsatt ikke avgjort.

(©NTB)