Karin S. Woldseth kan bli den som overtar som fylkesmann i Østfold etter Anne Enger. Arkivfoto: Roger Neumann, NTB Scanpix
Karin S. Woldseth kan bli den som overtar som fylkesmann i Østfold etter Anne Enger. Arkivfoto: Roger Neumann, NTB Scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Karin S. Woldseth vil bli fylkesmann

Tidligere stortingsrepresentant Karin S. Woldseth (Frp) vil bli ny fylkesmann i Østfold. Ingen utfordrer Inge Ryan i Nord-Trøndelag eller Lodve Solholm i Møre og Romsdal.

Åremålsstillingene for fylkesmennene i Nord-Trøndelag, Nordland, Møre og Romsdal og Østfold går ut i år. De blir ikke erstattet av nye åremål, men med midlertidige stillinger. Det henger sammen med kommune- og regionreformen, ifølge Kommunaldepartementet.

Søknadsfristen gikk ut 27. august, og nå er søkerlistene klare. De viser at ingen utfordrer Inge Ryan i Nord-Trøndelag eller Lodve Solholm i Møre og Romsdal, som begge ønsker å fortsette som fylkesmenn.

Inge Ryan har sittet som fylkesmann i Nord-Trøndelag siden 2009. Han har vært stortingsrepresentant for SV.

Frps stortingspolitiker gjennom 16 år, Lodve Solholm, ble fylkesmann i Møre og Romsdal i 2009.

Anne Enger søker ikke

Anne Enger (66) er nå fylkesmann i Østfold. Hun søker ikke på den midlertidige stillingen. Det gjør fire andre, der assisterende fylkesmann Trond Rønningen (47) og tidligere stortingsrepresentant Karin S. Woldseth (61) peker seg ut som de mest aktuelle.

Karin S. Woldseth satt på Stortinget fra 2009 til 2013. Hun tok ikke gjenvalg ved siste stortingsvalg, og begynte i fjor som daglig leder for Landslaget for offentlige pensjonister (LOP) i Oslo.

I tillegg ønsker kundekonsulent Zaiem Mahmood (25) og prosjektleder Ruby Kristin Myhren (43) å bli ny fylkesmann i Østfold.

Fire søkere i Nordland

Fylkesmannsembetet er også lyst ledig i Nordland, og nåværende fylkesmann Hill-Marta Solberg er én av fire søkere. De tre andre er ambulansesjef Steinar Loke Gulliksen (37), forsker Ernst Ivan Thomassen (49) og finansdirektør Ole Andreassen (43).

Solberg har vært fylkesmann i Nordland siden 2009.

Ny struktur

Fylkesmannsstillingene utlyses vanligvis som åremålsstillinger på seks år. Nå er fire embeter lyst ut midlertidig fordi en større utredning av fylkesmannsstrukturen og embetenes oppgaver er satt i gang. Mandatet ble klart like før sommeren, og fylkesmennene skal være med i arbeidet.

Flere fylkeskommuner har startet nabopraten, og Sør- og Nord-Trøndelag har vedtatt sammenslåing. Mellom fylkesordførerne i Østfold og Akershus er det god stemning, og sonderingene har begynt.

Etter hvert som åremålene går ut for de andre embetene, vil det bli lyst ut flere midlertidige stillinger. Det eneste åremålet som foreløpig både er utlyst og besatt som åremål, er i Agder, der Aust- og Vest-Agder ble slått sammen. 1. januar 2016 skal Trondheims rådmann og tidligere Ap-ordfører i Farsund, Stein A. Ytterdahl tiltre som fylkesmann.