– Jeg må konstatere at kommunen utsettes for massiv kritikk om manglende åpenhet om enkeltsaker. Det er min vurdering at det ikke er mulig å imøtekomme denne kritikken på annen måte enn å åpne for offentlig innsyn, sier eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) i Oslo til NTB. Arkivfoto: Joakim S. Enger
– Jeg må konstatere at kommunen utsettes for massiv kritikk om manglende åpenhet om enkeltsaker. Det er min vurdering at det ikke er mulig å imøtekomme denne kritikken på annen måte enn å åpne for offentlig innsyn, sier eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) i Oslo til NTB. Arkivfoto: Joakim S. EngerJoakim S. Enger
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Massiv kritikk førte til åpenhet om feil i eldreomsorg

Massiv kritikk om manglende åpenhet fører til at byrådet i Oslo ombestemte seg. 8.000 rapporter om feil og avvik i eldreomsorgen skal likevel ikke holdes hemmelig.

Siden rapporteringen ble satt i system ved inngangen til 2013 er det meldt fra om 8.000 alvorlige hendelser i eldreomsorgen i hovedstaden. Men innholdet i rapportene har vært unntatt offentlighet.

Det ville Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen ha en slutt på. Han lovte denne uken at Ap vil fortelle om alle feil og avvik i eldreomsorgen dersom de overtar styringen av Oslo etter kommunevalget.

– Man får inntrykk av at de prøver å skjule noe, sa Johansen til Aftenposten tirsdag.

Umulig situasjon

– Jeg må konstatere at kommunen utsettes for massiv kritikk om manglende åpenhet om enkeltsaker. Det er min vurdering at det ikke er mulig å imøtekomme denne kritikken på annen måte enn å åpne for offentlig innsyn, sier eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) i Oslo til NTB.

Hun sier at innsynsbegjæringene har reist en rekke prinsipielle spørsmål, og at innsyn må gis innenfor lovens rammer.

– Det er avgjørende at ikke brukere, beboere, pårørende og ansatte møtes med feilopplysninger om hvordan Oslos eldreomsorg fungerer, sier hun.

Fikk nei

Da Adresseavisen gikk gjennom 1.781 rapporter om alvorlige avvik i eldreomsorgen i Trondheim, ble resultatet en serie artikler om vold, overgrep, trusler og feilmedisinering.

Så ba avisen om innsyn i de tilsvarende dokumentene i Oslo og Bergen, men fikk nei.

Åpenheten som Ap-styrte Trondheim kommune har praktisert, må også utvises i Oslo, fremholdt Raymond Johansen denne uken:

–  Dette er viktig informasjon så vi kan sette inn tiltak, sa han til Aftenposten.

Vil ta tid

Kvalbein sier at det neppe blir noen offentliggjøring i løpet av valgkampen. Kommunen anslår i en pressemelding onsdag kveld at det trengs et årsverk for å gå gjennom rapportene og luke ut taushetsbelagte opplysninger som må sladdes.

– Dette må gjøres manuelt og er et betydelig arbeid. Jeg kan ikke nå si når arbeidet er gjennomført, men det vil ta tid, sier eldrebyråden.

(©NTB)