Bergen kommune tar opp til 34.500 kroner i fast andel for å dekke utgifter som de har når teleselskaper vil legge ned bredbånd i kommunale veier. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Bergen kommune tar opp til 34.500 kroner i fast andel for å dekke utgifter som de har når teleselskaper vil legge ned bredbånd i kommunale veier. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ber Sanner avgjøre gebyrstrid

Kommuner og bredbåndselskaper er så uenige om gebyrer ved fibergraving at de ber kommunalministeren avgjøre striden. I Bergen er det konflikt etter at kommunen innførte landets høyeste gebyrer for bredbåndsgraving.

Etter årelang krangel har store bykommuner (VBT), Vegdirektoratet og bredbåndselskaper lagt fram et felles forslag om gravedybder for kommuner. Høringsrunden er nylig avsluttet, og VBT er nå i ferd med å oppsummere svarene.

Parallelt med gravedybde har partene også forsøkt å bli enige om dekning av kostnadene som kommunene har når bredbåndselskaper graver i deres vei. De har de ikke klart.

Uenigheten dreier seg om at flere kommuner krever dekning av kostnader til saksbehandling, oppfølging og kontroll i forbindelse med gravearbeider. I tillegg krever de også dekning av økte kostnader til vedlikehold fordi det antas en verdiforringelse på grunn av gravearbeidet.

Partene er også usikre på hvilken hjemmel som kan brukes ved en eventuell kostnadsdekning. Derfor har de sendt saken over til kommunalminister Jan Tore Sanner (H). De ber om at saken blir tatt opp av den interdepartementale arbeidsgruppa for ledninger og anlegg i grunnen som ledes av departementet.

Full strid i Bergen

Byrådet i Bergen kommune innføre fra 20. april landets høyeste utgiftsdekning for bredbåndsutbygging. Kommunen har innført en fast pris som varierer fra 8.300 kroner for veier med spredt bebyggelse til 34.500 i bygater. I tillegg tar Bergen forbehold om at de kan komme til å kreve ekstra kompensasjon hvis de får utgifter som engangsbeløpet ikke dekker.

– Fastlegging av størrelsen på disse kostnadene skal skje ut fra veimyndighetens reelle tilleggskostnader for det enkelte anlegg, heter det i retningslinjene til Bergen.

– Kan spre seg

Kostnadsøkningen har ført til full stopp i bredbåndsbyggingen i Bergen, sier myndighetskontakt David Hansen i Telenor.

– Vi fra Telenor har sammen med BKK og Bergen Fiber tatt saken opp med Bergen kommune. Vi ønsker å få avklart hvilken hjemmel Bergen har for å kreve avgift eller gebyr i sammenheng med kommunens utøvelse av veimyndighet, sier Hansen.

Hansen frykter at en rekke kommuner vil øke sine gebyrer i tråd med Bergen, som er medlem av Vegforum for byer og tettsteder (VBT).

- Gebyrnivået kan spre seg som ild i tørt gress. Da snakker vi om en mye større trussel, selv om situasjonen er alvorlig i Bergen.

Betaler ikke regninger

Ifølge Hansen betaler ingen av bredbåndsselskapene fakturaer med de nye avgiftene i Bergen før saken er avklart.

– Det er full stopp og vi bestrider gyldigheten av gebyrkravene. Til og med det kommunalt eide kraft- og ledningsselskapet BKK betaler ikke. Vi er glade for at vi nå er enige med VBT om gravedybder, men enigheten er langt mindre verdt dersom vi får har et anarki på gebyrer.

– Er det ikke forståelig at kommuner vil ha dekket graveskader på veier?

– Jo, men hvis kommuner skal kreve kompensasjon for skade, må de kunne påvise skaden og den må knyttes til bredbåndsutbygging. De må dessuten ha en hjemmel.

– Kompensasjon for utgifter

Avdelingsleder Solveig Midtun på veiavdelingen i Bergen kommune tilbakeviser at kommunen har gebyr.

– Vi tar ikke gebyr, men krever kompensasjon for våre økte utgifter som følge av arbeid og graving. Kompensasjonen består av en fastandel og en variabel del, og skal dekke våre økte kontroll-, drifts- og vedlikeholdskostnader. Fastandelen avhenger av utbyggingsgrad og spenner fra 8.300 kroner til 34.500 kroner. De variable kostnadene avhenger av blant annet grøftlengde og -bredde og hvor langt gravingen skjer fra veikant, sier hun.