Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.comColourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen varsler en rekke tiltak på helse

En demensplan skal legges fram i løpet av året, og retten til heldøgns pleie skal lovfestes, varsler regjeringen.

I regjeringens trontale som ble lest opp av kong Harald under åpningen av Stortinget torsdag ettermiddag, varslet regjeringen at den vil fremme en rekke saker for å styrke velferdsordningene.

Den varsler en opptrappingsplan for rusfeltet for perioden 2016-2020, og allerede i august ble det klart at rammen for planen ligger på 2,4 milliarder kroner. Den tar også sikte på å legge fram Demensplan 2020 i løpet av året.

Regjeringen gjentok i trontalen at den vil lovfeste retten til heldøgns pleie og omsorg, noe opposisjonen så sent som for tre uker siden avfeide som et markedsføringsjippo og en eldrebløff. Regjeringen varsler også et forsøk med statlig finansiering av omsorgstjenestene.

En plan for kompetanseløft for helse og omsorg i kommunene er på trappene. Dessuten ser regjeringen behovet for å styrke kompetansen i det psykiske helsearbeidet gjennom å øke antallet psykologer i kommunene.

Videre vil regjeringen gi utsatte barn mer likeverdige muligheter og følge opp strategien mot barnefattigdom. Neste år settes det i gang et forsøk med økt kommunalt ansvar for barnevern, og regjeringen varsler en egen stortingsmelding om fosterbarn og fosterfamilier i den kommende stortingsperioden.

(©NTB)