- Vi tolker det slik at dette er ment å være en pådriver til kommunereformen, sier Oppdal-ordfører Kirsti Welander (Ap) til Kommunal Rapports nettavis. Arkivfoto: Ap
- Vi tolker det slik at dette er ment å være en pådriver til kommunereformen, sier Oppdal-ordfører Kirsti Welander (Ap) til Kommunal Rapports nettavis. Arkivfoto: ApArbeiderpartiet
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdal kritiserer bruk av strukturkriterium

Smådriftsulemper er ikke frivillige om de skyldes at naboer ikke vil slå seg sammen, skriver Oppdal kommune i høringsuttalelsen til inntektssystemet.

I regjeringens forslag til nytt inntektssystem er innføringen en gradering av basistilskuddet, gjennom innføringen av et strukturkriterium.

Strukturkriteriet

Regjeringen foreslår å innføre et strukturkriterium som graderer hvor mye kommunene får i basistilskudd.

I dag får alle kommuner 13,2 millioner kroner som følge av basistilskuddet, mens i det nye systemet vil tilskuddet avkortes jo kortere reiseavstand man har for å nå 5.000 innbyggere.

Hvis grenseverdien for eksempel settes til 25,4 kilometer, og man i en kommune i gjennomsnitt må reise halvparten av dette for å nå 5.000 innbyggere, får kommunen halvparten av basistilskuddet.

Pengene som “inndras” omfordeles til alle kommuner, noe alle landets største kommuner tjener på.

Hele poenget er at inntektssystemet skal belønne dem som er “ufrivillig små”, ikke dem som er “frivillig små”.