Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

20 nye forhandler om sammenslåing

Nok en travel uke i arbeidet med kommunereformen. Bare sist uke har 20 flere kommuner kommet i forhandlingsfasen. I Porsgrunn er det derimot stopp, til protester fra Fylkesmannen.

Det er svært hektisk møteaktivitet over hele landet i februar i tilknytning til kommunereformen. Denne uka har vi flyttet til sammen 20 kommuner over fra statusen “utreder” til “forhandler”.

Dermed har vi kategorisert kommunene slik per 5. februar:

  • 11 kommuner har allerede søkt om sammenslåing til fem nye kommuner (som sist uke)
  • 148 forhandler eller har vedtatt å starte forhandlinger (+ 20)
  • 213 er i utredningsfase eller har ikke tatt stilling til utredning som er lagt fram
  • 6 sonderer fortsatt
  • 50 kommuner har avsluttet prosessen, etter å ha gjennomført en utredning (som sist).

Til sammen er dermed 159 kommuner i en konkret prosess med mål om å slå seg sammen. Det er 24 flere enn for bare to uker siden, og hele 20 har kommet til i denne kategorien sist uke. Mange kommuner avslutter nå utredningsfasen, og starter forhandlinger.

Fire kommuner som har tatt et langt steg mot sammenslåing denne uka er Gjøvik, Vestre Toten, Østre Toten og Søndre Land (se egen artikkel). Derimot ble det delvis brudd i Sogn denne uka.

Notodden og Hjartdal forhandler nå med Seljord og Sauherad om en intensjonsavtale for å slå seg sammen. Sauherad har allerede signert en avtale med Bø og Nome, men velger altså å fortsette på to ulike løp.

Odda og Jondal er nå i kategorien “forhandler” sammen med Ullensvang, etter at kommunene 28. januar vedtok å starte forhandlinger om en intensjonsavtale. Rådmennene skal lage utkast til intensjonsavtale om én kommune rundt Folgefonna til forhandlingsutvalgenes møte 8. februar. Jondal og Ullensvang har også andre alternativ. I Ullensvang er det en problemstilling om deler av kommunen skal gå til Odda i stedet. 

– Tiden er ute for å ha mange baller i lufta. Tiden er inne for intensjoner, kommenterer fylkesmann Lars Sponheim til Hardanger Folkeblad.

Best egnet av alle

Fjell, Sund og Øygarden begynte å forhandle om en intensjonsavtale torsdag, etter at Telemarksforsking mandag presenterte en utredning for kommunene. De fikk 330 poeng av 400 mulige på hvor godt egnet de er til å bli én kommune – det høyeste tallet Telemarksforsking har målt. 

Formannskapene i Flekkefjord, Farsund og Kvinesdal ble denne uka enige om å starte forhandlinger om en intensjonsavtale for Lister 3-alternativet.

Stor aktivitet på Møre og i Trøndelag

En del kommuner velger å fortsette langs flere spor. Det inkluderer Rindal, som denne uka vedtok å forhandle om to ulike sammenslåinger: et alternativ sentrert rundt Orkdal, og ett med nabokommunene Surnadal og Halsa. Kommunestyret i Rindal krever imidlertid at både Surnadal og Halsa stemmer for å skifte fylke fra Møre og Romsdal til Sør-Trøndelag. Kommunene Rindal vil forhandle med i Sør-Trøndelag er Agdenes, Meldal, Orkdal, Skaun og Snillfjord. Alle har vedtatt å forhandle. Formannskapet i Agdenes gikk 27. januar også inn for å forhandle med denne gruppa av kommuner.

Halsa forhandler også med Snillfjord, Aure og Hemne. Ifølge avisa Sør-Trøndelag var det nytt forhandlingsmøte denne uka. 25. februar skal de valgte forhandlingsutvalgene i de fire kommunene møtes, skriver avisa. Smøla er ikke med i disse forhandlingene, men har denne kystkommunen som ett av tre mulige alternativer – de to andre er å fortsette som egen kommune og en sammenslåing med Kristiansund og andre kommuner i nærheten.

Steinkjer, Snåsa og Verran møtes mandag 8. februar til første forhandlingsmøte om en mulig intensjonsavtale mellom de tre kommunene. Inderøy har også vært invitert, men formannskapet vedtok 22. januar å gå inn for å fortsette som egen kommune. Kommunen gjorde et liknende vedtak i fjor. 

Aukra er også blant kommunene som nå forhandler – denne uka vedtok politikerne å droppe ideen om en stor Romsdal-kommune og forhandle med Midsund. Der skal kommunestyret 11. februar behandle spørsmålet om forhandlinger med begge alternativer. Fræna vedtatt å forhandle med Eide og om storkommune i Romsdal.

Aremark er med igjen – Porsgrunn er ute

Aremark har fått status “sonderer” mot tidligere “sier nei”, ettersom formannskapet 21. januar vedtok å nedsette et forhandlingsutvalg som skal diskutere mulig sammenslåing med Halden. En av forutsetningene er ifølge Halden Arbeiderblad at Halden er ute av ROBEK før sammenslåingen finner sted – det vil etter planen si først i 2023. Det gjenstår derfor å se hvor stor entusiasmen i Aremark egentlig blir.

Samtidig har vi plassert Porsgrunn i gruppen “sier nei”, etter at formannskapet sist torsdag takket nei til å slå seg sammen med Bamble, Drangedal, Kragerø, Siljan og Skien. Saken har fått etterspill denne uka, og fylkesmann Kari Nordheim-Larsen mener kommunen ikke kan stoppe prosessen før innbyggerne er hørt.

– Det må være en dialog med naboene, en utredning av alternativ, og befolkningen må bli hørt. En reell innbyggerhøring er viktig, og innbyggerne må få ta stilling til noe konkret, sier Nordheim-Larsen til avisa Varden.

Nye Kristiansand snart klar

Kommunene rundt Kristiansand har denne uka forhandlet videre om intensjonsavtalen, og skal være enige om at kommunen skal hete nettopp Kristiansand. Tirsdag 10. februar samles formannskapene i Songdalen, Søgne, Kristiansand, Lillesand og Birkenes for å sluttføre intensjonsavtalen.

Songdalen har imidlertid politikerne blitt presset til å vedta å avholde folkeavstemning i spørsmålet. Saken kom opp på kommunestyret denne uka som følge av et innbyggerinitiativ som samlet 350 underskrifter. 

Ellers i Agder vedtok Grimstad i fjor ikke å slå seg sammen med noen, men det nye flertallet i kommunestyret bringer saken opp igjen siste uka i februar.

Øst i Agder har Tvedestrand sagt nei til et alternativ med Gjerstad, Vegårshei og Risør. Politikerne vil heller inkludere Arendal og eventuelt Åmli i en geografisk stor kommune i den østre delen av fylket. Vegårshei vil ikke legge det minste alternativet dødt, men vedtok denne uka å gå videre på begge spor. 

Forhandler rundt Stavanger

Stavanger, Sandnes og Sola er nøye med å kalle sin prosess «naboprat». De skal ha fire møter i januar og februar om sentrale temaer. Vi velger nå å definere prosessen som forhandlinger, fordi det på møtet 29. januar ble klart at det skal forhandles fram en «prinsippavtale» som velgerne skal få ta stilling til en folkeavstemning 30. april. Stavanger har ikke tatt endelig stilling til om de skal ha folkeavstemning.

Utreder storkommune i Nord-Østerdal

I samarbeid med Telemarksforsking og Trøndelag Forskning og utvikling (TFoU) skal Østlandsforskning utrede sammenslåing og tettere samarbeide for Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal og Rendalen. Utredningen skal være ferdig i løpet av mars. Kommunene har tidligere deltatt i Fjellregionens utredning.

Kommunestyret i Time sa tirsdag ja til intensjonsavtalen med Klepp og Hå. De andre kommunestyrene skal behandle saken senere i februar, og det blir folkeavstemning i de tre kommunene 25. april.

Kartforklaring

De fem kategoriene som har hver sin farge på kartet er basert på den framdriften i prosessen som er beskrevet i Kommunaldepartementets veileder om reformen. De fleste kommunene følger i hovedsak dette løpet.

Mange steder vil det være glidende overganger mellom de ulike fasene, og de får ulike navn. På dette stadiet i reformen, kan overgangen fra utredning til forhandlinger være uklar. Noen steder tar den politiske oppfølgingen av utredningen lang tid, andre må gå inn i nye sonderinger for å ta retningsvalg. Vi lar kommuner stå i utredningsfasen inntil de vedtar å sette ned forhandlingsutvalg og starte arbeidet med en intensjonsavtale. Kommuner som vedtar å avslutte reformen etter å ha gjennomført en utredning, rykker tilbake til “ønsker ikke sammenslåing”. Kategoriseringen er basert på vedtak i kommunestyret.