Antikorrupsjonsarbeidet i kommunene bør styrkes, mener Anne Mo Grimsdalen (V). Foto: Venstre.
Antikorrupsjonsarbeidet i kommunene bør styrkes, mener Anne Mo Grimsdalen (V). Foto: Venstre.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Utbyggere har for stor makt

Venstre-politiker Anne Mo Grimsdalen i Grimstad ber KS utarbeide bedre retningslinjer om forholdet mellom lokalpolitikere og utbyggere for å forebygge korrupsjon.

For utbyggerne er det snakk om store verdier. Kommunal Rapport sin Leverandørdatabase viser eksempelvis at over 300 millioner kroner har gått fra Grimstad kommunes bankkonto til private utbyggere i perioden 2012–2014. Dette gjelder i hovedsak større anbud med politiske vedtak i ryggen.

Korrupsjon

Straffeloven § 276 a definerer korrupsjon som å kreve, motta eller akseptere et tilbud om en utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag, eller gi eller tilby noen en utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag.

Transparency International Norge definerer korrupsjon slik:

‹‹Korrupsjon er misbruk av makt i betrodde stillinger for personlig gevinst». TI skiller mellom korrupsjon «ifølge regelen» og korrupsjon «på tross av regelen». Det første omfatter bestikkelser for å oppnå en fordelaktig behandling som mottakeren er forpliktet av loven til å utføre. Det siste omfatter derimot bestikkelser for å oppnå en behandling som mottakeren ikke har lov til å utføre.

Kilder: Lovdata og Transparency International Norge