Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V) fikk med seg innbyggerne på sammenslåing med Gloppen. Foto: Venstre
Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V) fikk med seg innbyggerne på sammenslåing med Gloppen. Foto: Venstre
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ja og nei i Nordfjord

Følg folkeavstemningene i Hordaland og Sogn og Fjordane her i kveld. I Eid ble det ja, i Gloppen et knapt nei. I Vaksdal sier folk klart nei til Bergen.  

Saken er oppdatert med alle resultater. 

Mens Nordhordland og Hardanger avholdt folkeavstemninger sist mandag, er det bare én folkeavstemning i Hordaland i dag. Resultatet i Vaksdal vil gi det første tegnet på om det blir en utvidelse av Bergen. Bergen, Osterøy, Vaksdal og Samnanger signerte intensjonsavtale 13. mai. Ifølge avtalen skal disse kommunene bli en ny bydel i Bergen sammen med Arna – Oster bydel.

Innbyggerundersøkelsen som Vaksdal offentliggjorde sist torsdag viste at 67 prosent er ganske eller svært (38 prosent) negative til å gå sammen med Bergen, Osterøy og Samnanger, mens 31 prosent er positive. 

Vaksdal har offentliggjort resultatet av stemmene utenom forhåndsstemmene:

Vaksdal – NEI: 75,6 prosent nei, 21,2 prosent ja og 3,2 blanke stemmer.

I Sogn og Fjordane er det folkeavstemning om sammenslåing i Eid og Gloppen i Nordfjord. De to ble enige om en intensjonsavtale i februar. De deltok i fjor i en felles utredning i regi av Nordfjordrådet, men arbeidet med en storkommune lyktes ikke. Gloppen har også vurdert å knytte seg til Sunnfjord.

I debatten er det blitt brukt som argument for sammenslåing at de to kommunene på hver sin side av fjorden står sterkere sammen i kampen for bro.

I Eid ble det ja til sammenslåing. I Gloppen snudde det fra knapt ja blant forhåndsstemmene til et knapt nei når det samlete resultatet var klart. Valgdeltakelsen har vært høy. Her blir det spennende hvordan politikerne tolker resultatet.

Eid – JA: 56,2 prosent ja, 38,9 prosent nei. 49,3 prosent valgdeltakelse.

Gloppen – NEI: 50,8 prosent nei, 47,2 prosent ja, 2 proent blanke stemmer. 67 prosent valgdeltakelse.