Statsviter Ottar Hellevik peker på at spørsmål om kommunesammenslåing bør starte med et nøytralt spørsmål, ikke ett som forutsetter sammenslåing. Arkivfoto: Alf Øystein Støtvig, VG / NTB Scanpix
Statsviter Ottar Hellevik peker på at spørsmål om kommunesammenslåing bør starte med et nøytralt spørsmål, ikke ett som forutsetter sammenslåing. Arkivfoto: Alf Øystein Støtvig, VG / NTB Scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Ledende spørsmål gir usikkerhet

I Bærum får folk bare svare på hvilke kommuner de skal slå seg sammen med, og ikke om de ønsker sammenslåing. Det bør innledes med nøytralt spørsmål, sier professor Ottar Hellevik. Han advarer mot usikkerhet om tolkingen av resultatet.

«Dersom en kommunesammenslåing skulle bli aktuelt, hvordan stiller du deg til det?».

Dette spørsmålet var ment å innlede spørreundersøkelsen som Bærum kommune skal stille sine innbyggere i en meningsmåling. Men når skjema sendes ut er spørsmålet borte. Det reagerer kommunestyrerepresentant Stein Stugu (Rødt) på. Til lokalavisa Budstikka sier han:

– Det er jo det som er hovedspørsmålet. Vil du slå sammen Bærum med andre eller ei? Hvorfor har de fjernet det som åpenbart er en faglig mye bedre innfallsvinkel til hele undersøkelsen, spør Stugu.

Han er ansatt i De Facto – et kunnskapssenter for fagorganiserte. De lager utrednings- og forskingsoppdrag på bestilling. En del av jobben til Stugu er å samle inn opplysninger, blant annet gjennom spørreundersøkelser.

Stugu får støtte av professor Ottar Hellevik fra Universitetet i Oslo, som er spesialist på statistisk metode. Han har reagert på ledende spørsmål i flere innbyggerundersøkelser som er laget i forbindelsen med reformen. Hellevik svarer Kommunal Rapport slik i en e-post:

«En bør innlede med et nøytralt spørsmål om respondenten ønsker at kommunen skal fortsette som egen kommune eller ikke. Opplegget som er brukt i Bærum, der det leses opp tre sammenslåingsalternativer, mens alternativet «fortsette som egen kommune» ikke nevnes, er klart ledende. Det kan forventes å påvirke resultatet, slik at det skapes usikkerhet om tolkningen.»

I Bærum foreslo firmaet Epinion et nøytralt innledende spørsmål, men politikerne fjernet det.

I perioden 11. april til 1. mai ringte Epinion til 3.800 innbyggere i Bærum kommune, på oppdrag fra kommunen. Resultatene offentliggjøres denne uken. Den endelige avgjørelsen tas den 22. juni.

Asker, Hurum og Røyken har liknede undersøkelser.