Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Trenger en kommune å besøke

Rumenske kommunefolk har fått dekket reise og opphold, men trenger en kommune å besøke. Kunne du ta imot dem?

Ordfører, rådmann og noen kommunalt ansatte til fra byen Prejmer i Transylvania i Romania trenger en norsk kommune de kan besøke i fem dager for å studere hvordan en norsk kommune fungerer. Prejmer har 9.000 innbyggere.

Bente Heuch driver hjelpearbeid i Romania gjennom sin egen hjelpeorganisasjon Bente Aid, og hun formidler kontakt hvis noen ønsker å påta seg oppgaven. Mailadressen er «bheuch@online.no»

– De ønsker å lære mer om hvordan vi organiserer eldreomsorg, barnevern, SFO, og flyktningarbeid. Det de trenger er en kommune som er villig til å ta imot en delegasjon bestående av ordfører, rådmann og andre sentrale personer, sier Heuch.

Rumenerne kommer i september, og det er mulighet for gjenbesøk for den norske kommunen senere på høsten. Det er ikke snakk om noe ordinært vennskapskommuneforhold, kun dette prosjektet.

– Prosjektet og oppholdet dekkes i sin helhet av EØS-midlene. Dette er som sagt helt kostnadsfritt for den eventuelle kommunen som blir med. EØS-midlene finansierer reise og opphold både i Norge og i Romania. Den rumenske delegasjonen ønsker å besøke institusjoner for å se og lære hvordan vi bygger opp kommunale tjenestene.

Bente Aid har siden 2012 jobbet med hjelpearbeid i Romania. Organisasjonen samler inn penger og klær, men bistår også med hjelp til å søke midler i EU-systemet.