– Det er veldig stort å kunne stå her det siste året Sandefjord eksisterer, sa rådmann Gisle Dahn da han mottok prisen for topplasseringen på Kommunebarometeret. Foto: Magnus K. Bjørke
– Det er veldig stort å kunne stå her det siste året Sandefjord eksisterer, sa rådmann Gisle Dahn da han mottok prisen for topplasseringen på Kommunebarometeret. Foto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå skal jeg sutte på karamellen

En stolt Sandefjord-rådmann Gisle Dahn tok imot prisen som årets vinner av Kommunebarometeret – i både hans eget og kommunens siste driftsår.

Onsdag var Sandefjord-rådmannen til stede på Kommunal Rapports barometerkonferanse i Kommunenes Hus, hvor prisen til årets vinner av Kommunebarometeret ble delt ut.

– Dette er blitt den mest anerkjente prisen å vinne i kommunene etter hvert. Det er veldig stort å kunne stå her det siste året Sandefjord eksisterer. Vi skal bygge en ny kommune med våre to naboer. Å få denne prisen ved inngangen til det nye betyr mye. For meg personlig, som slutter etter 13 år, setter jeg også veldig pris på det, sa Gisle Dahn under utdelingen.

Dahn blir nemlig pensjonist, og skal ikke være med på laget som skal styre nye Sandefjord kommune – sammenslåingen av dagens Sandefjord, Andebu og Stokke.

Det passet veldig godt for rådmannen at han dro rett fra konferansen i Oslo til bystyremøte i egen kommune.

– Nå skal jeg sutte på karamellen en tid, sa han med et smil.

Dahn er samtidig ydmyk på vegne av egen kommune i målingen. Tross at kommunebarometeret består av 126 nøkkeltall, er dette bare én måte å måle Kommune-Norge på, sier han.

– Denne prisen er et uttrykk for at vi scorer best på det vi blir målt på akkurat her. Det er veldig mye annet som kunne blitt målt, sier han.

Sandefjord toppet barometeret også i 2010.

Deltakerne på konferansen håpet kanskje at Dahn hadde en mirakeloppskrift på hvordan man driver en kommune til topps i en slik måling. Det har han ikke.

– Det er nok dessverre slik at vi ikke har hatt som ambisjon å vinne denne prisen, og så gjort noe veldig smart. Men jeg vil framheve det politiske miljøet, og samspillet mellom administrasjon og politikk. Det er en forutsetning for å levere. Dette er ikke unikt for Sandefjord, men det som er litt unikt er dette i kombinasjon med en veldig sterk kultur for økonomi. Begrepet tæring etter næring ligger i ryggmargen, sier rådmannen.

Det innebærer «tunge» budsjett- og rapporteringsprosesser, forteller han.

Han trekker selvsagt også fram kommunens ansatte – som ledes på en fornuftig måte.

– Vi har en balanse mellom det å styre i ledelse og det å legge til rette for at medarbeidere får blomstre i delegerte rammer. Vi har jobbet mye med dette, og hatt et eget program for ledelsesutvikling som består av både myke og harde ting, forteller rådmannen.

Sjefredaktør og administrerende direktør Britt Sofie Hestvik i Kommunal Rapport delte ut prisen til vinneren. I en kort begrunnelse kom det fram at Sandefjords inntektsnivå, ett av de laveste i landet, har vektet dem oppover til topps i barometeret.

– Kommunen kombinerer svært god økonomi med gode plasseringer i de viktige sektorene. Særlig innen barnevern har kommunen nøkkeltall i norgestoppen. Nøkkeltall innen miljø og ressurser løfter også kommunen betydelig. Kommunen har et meget lavt nivå på de løpende inntektene, som forsterker dette, sa Hestvik.