– Veldig hyggelig å vinne, sier rådmann Gisle Dahn og ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) i Sandefjord. Foto: Magnus K. Bjørke
– Veldig hyggelig å vinne, sier rådmann Gisle Dahn og ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) i Sandefjord. Foto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sandefjord er vinneren av Kommunebarometeret 2016

Den endelige utgaven av Kommunebarometeret 2016 fra Kommunal Rapport er klart. Her kan du se hvor på tabellen hver enkelt kommune havner.

I et svært jevnt kommunebarometer er det Sandefjord som stikker av med sin andre topplassering i barometerets historie. Med seg på seierspallen har de fjorårsvinner Oppdal og Sogndal

– Vi synes det er veldig hyggelig å vinne. Det er en anerkjennelse av den jobben som gjøres, sier rådmann Gisle Dahn om kommunens andre topplassering på barometeret.

Tidligere vinnere

Kommunal Rapport peker hvert år ut en foreløpig og en endelig vinner av Kommunebarometeret.

Den foreløpige vinneren blir klar i slutten av mars, etter at de foreløpige tallene fra SSBs Kostra-database publiseres 15. mars. 

15. juni oppdateres Kostra-tallene. Enkelte feil rettes, samt at kommuner som ikke hadde meldt inn enkelte nøkkeltall, får meldt inn disse. Også andre tall som inngår i barometeret oppdateres.

De tidligere vinnerne av Kommunebarometeret (plassering på årets barometer i parentes):

2010: Sandefjord (1. plass i 2016)

2011: Vefsn (216. plass i 2016)

2012: Lom (131. plass i 2016)

2013: Lom (131. plass i 2016) og Høylandet (31. plass i 2016)

2014: Høylandet (31. plass i 2016)

2015: Oppdal (2. plass i 2016)

Sandefjord vant også i 2010, det første året Kommunebarometeret ble publisert av Kommunal Rapport. Dermed forblir listen over kommuner som har toppet barometeret forholdsvis kort. Lom og Høylandet har nemlig også to seiere hver – den ene av dem i 2013, da duoen toppet sammen.

Nordnorsk i bunnen

Aller nederst på barometeret ligger Båtsfjord i Finnmark. Meløy er nummer 427, Tana nummer 426 og Gamvik nummer 425.

Det er Vestfold fylke som i snitt gjør det best. Kommunene i fylket havner i gjennomsnitt på 80. plass på barometeret – langt foran Vest-Agder og Akershus, som er de neste på listen.

Vinneren ble kåret på Kommunal Rapports konferanse om måling i Kommune-Norge i Kommunenes Hus i Oslo torsdag, en konferanse som er direktesendt på våre nettsider.

Kommunebarometeret måler kommunene etter totalt 126 nøkkeltall – inndelt i 12 sektorer. De fleste rådataene er hentet fra SSBs Kostra-database, som publiseres 15. mars hvert år og oppdateres 15. juni samme år. 

Vektet nedover

Alvdal, som toppet den foreløpige utgaven av årets barometer, havner på 10. plass i den endelige utgaven. Årsaken er enkel: I totaltabellen vektes kommunene etter hvilket inntektsnivå de har – som litt forenklet forteller hvilken evne de har til å gi gode tjenester.

Etter publiseringen av det foreløpige barometeret har Kommunal- og moderniseringsdepartementet kommet med nye tall for korrigert inntektsnivå. Alvdal er blant kommunene som har et bedre inntektsnivå i de nye tallene. Det betyr at Alvdal har bedre forutsetninger for å levere tjenester enn det så ut til i mars, altså vektes de litt nedover på den totale rangeringen, men er likevel i toppsjiktet totalt sett.

For de fleste kommunene gir de nye tallene for inntektsnivå forholdsvis små endringer, men for enkelte kan det gi store hopp oppover eller nedover barometeret. Lødingen kommune i Troms klatrer 140 plasser fra det foreløpige til det endelige barometeret takket være oppdateringen.

Hvis man rangerer kommunene uten denne vektingen av inntektsnivå, er Bykle i Aust-Agder en forholdsvis suveren vinner. Bykle er da også landets desidert rikeste kommune, med et inntektsnivå på 279 prosent av landssnittet.

Slik ser det endelige Kommunebarometeret 2016 ut. Første kolonne viser endelig rangering. Den nest siste kolonnen viser rangeringen av kommunene hvis man ikke hadde vektet for inntektsnivået. Den siste kolonnen viser inntekter som prosentandel av landssnittet (100 = landssnittet)

NB: Tabellen er oppdatert 26. juni med enkelte korreksjoner som Kommunal Rapport har mottatt og enkelte rettinger etter første publisering. Korreksjonene har relativt marginal betydning, men en del kommuner er flyttet opp eller ned noen svært få plasser.