Kommunalminister Jan Tore Sanner og KS-leder Gunn Marit Helgesen besøkte Furuset bibliotek og aktivitetshus i Oslo for å skape blest om digital kompetanseheving. Foto: Magnus K. Bjørke
Kommunalminister Jan Tore Sanner og KS-leder Gunn Marit Helgesen besøkte Furuset bibliotek og aktivitetshus i Oslo for å skape blest om digital kompetanseheving. Foto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Støtter dataopplæring på biblioteket

Biblioteker og foreninger har fått 2 millioner kroner for å tilby digital opplæring til folk som mangler ferdigheter på feltet.

– Alle kommuner bør ha et slik tilbud, mener kommunalminister Jan Tore Sanner (H), som besøkte Furuset bibliotek og aktivitetshus i Oslo i dag for å fortelle om tilskuddsordningen.

Dette biblioteket fikk 100.000 kroner fra potten som nå er fordelt. Til høsten blir det mulig å søke om tilskudd fra en ny pott på 2 millioner kroner.

Tanken er at særlig eldre, flyktninger, innvandrere og folk uten tilknytning til arbeidslivet vil ha stor nytte av slike kurs, og at opplæringen vil være med på å motvirke digitale skiller i samfunnet.

– Vi er i den digitale tidsalder, og det forventes at folk skal kunne kommunisere via mobil og PC, også med det offentlige. Vi speeder opp digitaliseringen av offentlige tjenester, og nå er det er for eksempel mye lettere å søke om bostøtte digitalt enn å fylle ut søknadsskjemaet på fire sider på papir, sa Sanner.

Han påpeker at det er viktig at stat og kommune samarbeider om dette, fordi folk flest forholder seg til tjenestene, ikke forvaltningsnivå. Derfor ble det også inngått en intensjonsavtale mellom Kommunaldepartementet og KS, der det heter at alle kommuner bør opprette veiledningstilbud for å øke innbyggernes digitale kompetanse.

KS-leder Gunn Marit Helgesen påpekte at mangel på digital kompetanse virker ekskluderende, og at dette derfor er et tiltak som passer inn i satsingen mot utenforskap som ble vedtatt på KS’ landsting.

Samfunnskontakt Charlotte Sætre ved Furuset bibliotek og aktivitetshus forteller at de hver dag opplever at det er stort behov for kurs. Huset har åtte PC-er som publikum kan bruke, og det er stor etterspørsel etter hjelp – til å skrive ut dokumenter, lage CV osv.

– Vi kunne brukt mesteparten av tida til å hjelpe folk, sier hun.

Biblioteket skal bruke tilskuddet til å kurse frivillige, i samarbeid med blant andre Seniornett – som jobber for å fremme de eldres bruk av IKT – slik at de kan stå for opplæringen.

To unge jenter har allerede meldt seg som frivillige til å være med på dataopplæringen; Meriam (15) og Aisha (14). De kan mye om data og vil gjerne være med og spre kunnskap.

– Mange trenger hjelp til å gjøre normale ting i hverdagen, som å betale regninger, sjekke saldo på kontoen og bruke sosiale medier, sier Meriam.

Jentene forteller at de er gode på Facebook, Instagram, Word, Power Point og andre vanlige dataprogrammer. Før de slipper til som veiledere på biblioteket, vil de dessuten få opplæring slik at de blir autoriserte kursledere.

Sjekk her hvordan tilskuddet på 2 millioner kroner er fordelt.