Unni Skaar har gått Pilegrimsleden, og skal ellers kose seg på hytta på svenskekysten i sommer. Foto: Privat
Unni Skaar har gått Pilegrimsleden, og skal ellers kose seg på hytta på svenskekysten i sommer. Foto: Privat
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vandret i gang tusenårsfest

– En fin måte å markere Sarpsborg tusenårsjubileum på og samtidig tømme hodet, mener Sarpsborg-rådmann Unni Skaar om sommerens pilegrimsvandring.

Min sommer

Hvem: Unni Skaar (57)

Hva: Rådmann i Sarpsborg kommune

Hvorfor: Vandret fra Hjerkinn til Otta for å markere Sarpsborg tusen år

Unni Skaar har akkurat tilbakelagt etappen Hjerkinn–Otta av Pilegrimsleden mellom Trondheim og Sarpsborg da Kommunal Rapport snakker med henne. Hun er Sarpsborg kommunes representant i pilegrimsvandringen i anledning Olavsbyen Sarpsborgs tusenårsfeiring.

I en uke har hun vandret gjennom norsk kultur og nordisk historie, snust inn høyfjellslandskapet i moskusens rike og krysset fjell og fosser langs eldgamle stier. Med seg på ferden hadde hun pilegrimsstaven, som skal verne mot tunge tanker.

– Det er viktig for kommunen å delta, vi er jo opptatt av å markere byjubileet vårt. Det er også en fantastisk måte å bruke kroppen på og tømme hodet for budsjetter og slikt. Man blir litt mer sliten, men sterkere for hver dag som går. Man blir kvitt spenning i kroppen og får mer ro. Det har vært en kjempeflott opplevelse, forteller Skaar.   

– Hva var den beste opplevelsen på turen?

– Det var fantastisk å gå over fjellet. De norske fjellene er utrolig mektige og flotte når de viser seg fra sin beste side, med sol og pent vær. Utsynet og friheten man opplever ved å være høyt til fjells er helt spesielt. Vi hadde også et spesielt møte på Fokstugu fjellstue med tidligere biskop Finn Vagle. Han hadde morgenbønn for alle pilegrimene, til sammen ti. Biskopen hadde en veldig fin hilsen til Sarpsborg og snakket om at alt liv er verdifullt. Alt liv er samliv; samliv med naturen, samliv med andre mennesker og samliv med seg selv – altså være trygg på seg selv. Det synes jeg var kloke ord.

– Bortsett fra pilegrimsvandring, hva gjør du for å tømme hodet for budsjett og slikt i sommer?

– Jeg er så heldig å ha en hytte på svenskekysten. Det er noe eget ved å kunne være et sted som er nært og kjent, og hvor jeg kan gå turer og ha litt prosjekter. Der er alltids noe å pusse opp. Jeg koser meg rett og slett med dagligdagse ting. Og så har jeg en litt spesiell sommer siden det er tusenårsjubileum. Fra neste uke er det full forberedelse til kongebesøk og diverse, så det blir en kort ferie i juli.

Rådmannen forbereder fest for hele byen den 27. og 28. juli, hvor kongen vil delta på deler av programmet. Det blir blant annet festparade med gjøglere, vikingmarked, kunstutstillinger, musikk, mat og skrøner fra vikingskalder.

Pilegrimsstaven skal også overrekkes, etter totalt seks ukers vandring fordelt på 14 vandrere. 

– Ellers, har du flere gode råd for å kjøle ned et stresset rådmannshode i sommer?

– Jeg tror stresset sitter i hodet på en selv. Man må bare gi litt slipp og stole på at andre tar jobben, for det er fort gjort å ønske seg tilbake til rådhuset for å gjøre jobben. Jeg tror det er viktig å skape en frisone hvor du kopler ut. Noen gjør det ved å gå, ved å kjøre bil eller reise til eksotiske steder. Det viktigste er å kople av og være til stede.

– Hvilken sommerlektyre vil du anbefale?

– Akkurat nå leser jeg Anne Holts Pengemannen. Den er spennende.