Dag Ivar Høisveen (Sp) fikk denne gangen lov til å delta i avstemningen om sammenslåing mellom hjemkommunen Rømskog og hans egen arbeidsgiver Aurskog-Høland kommune. Dermed ble det flertall for sammenslåing. Foto: Tone Holmquist
Dag Ivar Høisveen (Sp) fikk denne gangen lov til å delta i avstemningen om sammenslåing mellom hjemkommunen Rømskog og hans egen arbeidsgiver Aurskog-Høland kommune. Dermed ble det flertall for sammenslåing. Foto: Tone Holmquist
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rømskog snudde – sa ja til sammenslåing

Før sommeren sa Rømskog kommunestyre nei til sammenslåing med knapt flertall. I går sa de ja med et like knapt flertall. Aurskog-Høland blir den nye partneren.

Den lille østfoldkommunen ved svenskegrensa har hatt en meningsmåling hvor 51 prosent sa nei til sammenslåing. I kommunestyremøtet før sommeren sa sju kommunestyrerepresentanter nei og seks ja. Flertallet ble sikret ved at kommunestyret erklærte Dag-Ivar Høisveen fra Senterpartiet inhabil fordi han jobber som driftskoordinator i Aurskog-Høland.

Inhabilitetsvedtaket ble også vedtatt med knapt flertall. Høisveen hadde på forhånd sagt at han var for en sammenslåing. Senterpartiet satte så inn en vara som var mot, og dermed ble det flertall mot sammenslåing.

Men på eget initiativ – etter at Kommunal Rapport og andre skrev om saken og det ble fremmet spørsmål i Stortinget – tok Fylkesmannen opp vedtaket og erklærte det for ugyldig. Høisveen er ikke inhabil selv om han jobber i den kommunen som Rømskog skal slå seg sammen med. Da må han ha særlig fordel, tap eller ulempe ved vedtaket, og det har han ikke.

Les også:

Ved gårsdagens møte var Høisveen tilbake i kommunestyresalen, og stemte for sammenslåing. Dermed snudde flertallet. Rømskog har rundt 670 innbyggere, og Aurskog Høland har i underkant av 16 000 innbyggere.

Ordfører Thor Håkon Ramberg (KrF) er for en sammenslåing.

– Jeg ser ikke hvordan vi kan klare oss som egen kommune. Da blir det kutt, oppsigelser og høyere avgifter, sa han.

Det er en splittet bygd som nå skal slås sammen med den store naboen. Det meste av sammenslåingsdebatten i kommunestyret handlet om kloakkavgifter. 63 husstander i Rømskog er ikke tilkoplet det kommunale ledningsnettet. Kommunen har lenge sponset dem, men har ikke penger til det lenger. Disse husstandene kan måtte betale rundt 50.000 kroner for å kople seg på.