Britt Sofie Hestvik, ansvarlig redaktør og adm. direktør i Kommunal Rapport, overrekker fylkesråd Aasa Gjestvang i Hedmark til Årets kommuneprofil 2015. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Britt Sofie Hestvik, ansvarlig redaktør og adm. direktør i Kommunal Rapport, overrekker fylkesråd Aasa Gjestvang i Hedmark til Årets kommuneprofil 2015. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Foreslå kandidater til Årets kommuneprofil

I år blir kåringen av Årets kommuneprofil kraftig fornyet. Prisen deles i tre kategorier, og en jury med eksperter utenfra skal velge ut finalistene.  

I åtte år har Kommunal Rapport med hjelp fra leserne kåret Årets kommuneprofil. Nå tar vi prisen et skritt videre, men noe av det viktigste består: Vi fortsetter å be leserne foreslå kandidater – og ikke minst om å stemme fram sin favoritt blant dem som blir finalister. Nå er det tid for å foreslå kandidater. Ikke bare én, som før, men opptil tre.

– Vi både utvider og spisser prisen. Mens alle kommunale ledere tidligere deltok i den samme kåringen, utvider vi nå til tre spesialkategorier. Da kan vi få fram enda flere ledere som fortjener oppmerksomhet, sier Britt Sofie Hestvik, ansvarlig redaktør og adm. direktør i Kommunal Rapport.  

Årets kommuneprofil 2016

Årets kommuneprofil har i år tre kategorier: Ordfører, rådmann og andre kommunale ledere.

Foreslå din kandidat i en eller flere av kategoriene – gjerne flere kandidater. Gi en kort og konkret begrunnelse. Se kriterier i de ulike kategoriene i artikkelen.

Send forslag til kommuneprofilen@kommunal-rapport.no

1. november: Frist for å sende inn kandidater.

10. november: Juryen møtes og velger to finalister i hver kategori.

Desember: Intervjuer med alle kandidatene publiseres i Kommunal Rapport, på nett og papir.

15. desember: Avstemningen starter.

6. januar: Avstemningen avsluttes, vinnerne kåres.  

Tre kategorier

Årets kommuneprofil får tre kategorier: Ordfører, rådmann og andre kommunale ledere.

Dette er kriteriene:

Ordførerprisen skal gå til en ordfører i en kommune eller en fylkeskommune som har utmerket seg i løpet av dette året. Han eller hun må ha vist politisk lederskap utenom det vanlige; startet en viktig debatt, taklet en vanskelig situasjon godt, drevet fram en viktig politisk beslutning, utviklet lokalsamfunnet, styrket kommunens omdømme.

Rådmannsprisen skal gå til øverste administrative leder i en kommune eller en fylkeskommune som har utmerket seg i løpet av dette året. Han eller hun må ha vist administrativt lederskap utenom det vanlige; oppnådd spesielle resultater i driften av kommunen, snudd en negativ utvikling, tatt initiativ til innovative løsninger i tjenestene eller administrasjonen.

Lederprisen kan gå til politiske og faglige ledere på nivåene under ordfører og rådmann. Det kan være alle folkevalgte og faglige ledere i etater og virksomheter. Han eller hun må ha utmerket seg i løpet av dette året. For politikere: Startet en viktig debatt, tatt et viktig politisk initiativ. For faglige ledere: Tatt initiativ til innovative løsninger, snudd en negativ utvikling.

Flere i denne siste kategorien er blitt kåret til Årets kommuneprofil tidligere. Det skjedde senest i fjor, da fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) i Hedmark vant fram med sitt arbeid mot frafall i videregående skole.

– Ordførere og rådmenn, folkevalgte og ansatte ledere, har ulike roller. Vi vil med dette skillet rendyrke disse rollene. Ordføreren og de folkevalgte har et overordnet ansvar for styring og utvikling, mens rådmannen og administrasjonen skal drive og fornye tjenestene på en best mulig måte, sier Hestvik.   

Jury

Tidligere har Kommunal Rapports redaksjon valgt ut finalistene til avstemningen om Årets kommuneprofil. Nå skal en jury, hvor også tre svært kvalifiserte personer utenfor Kommunal Rapport skal være med, gjøre jobben. Fra bunken av kandidater leserne sender inn, skal de velge ut to finalister i hver kategori og komme fram til en felles begrunnelse.

– Det skal ikke være noen tvil om at det er Kommunal Rapport som kårer Årets kommuneprofil. Men vi har ønsket å åpne opp kåringen, og trekke med ressurspersoner som kjenner kommunesektoren godt – både den politiske og den administrative siden. Alle de tre vi ville ha med sa ja, og det er vi veldige glade for, sier Hestvik.

Juryleder blir Britt Sofie Hestvik, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Kommunal Rapport siden 2008. Før det var hun blant annet kulturredaktør i Nationen og reportasjeleder i NTB.

Sammen med henne skal journalist Tone Holmquist representere Kommunal Rapport. Hun har i mer enn 20 år reist på kryss og tvers i Kommune-Norge og laget reportasjer – og ikke minst anmeldt kommunestyremøter.

Dette er de tre eksterne jurymedlemmene:

Tor Arne Gangsø ble i 2015 valgt til leder i KS’ rådmannsutvalg, rådmennenes faglige forum. Til daglig er han rådmann i Ullensaker. Dit kom han i 2013, etter mer enn ti år som rådmann i Vågå. 

Eva Kvelland jobber som kommunikasjonsrådgiver i Ordkraft i Kristiansand. Hun representerte Venstre i bystyret i Mandal fra 1999 til 2011, og i bystyret i Kristiansand fra 2011 til2016. Hun har hatt flere sentrale verv i partiet, men omtaler seg nå som “tørrlagt politiker”. Kvelland har mastergrad i offentlig politikk og ledelse, og jobber med en doktorgrad i public administration ved Universitetet i Agder. Kvelland er prosessveileder i KS’ folkevalgtprogram.

Dag-Henrik Sandbakken tiltrådte sommeren 2013 som fagsjef i KS for lokaldemokrati og kommuneøkonomi. Her er han blant annet ansvarlig for KS’ folkevalgtopplæring. Sandbakken var fra 2005 statssekretær i Kommunaldepartementet for tre Sp-statsråder. Før det var han ordfører (1999-2005) og lokalpolitiker i Tynset. 

Foreslå dine kandidater!

Startskuddet for kåringen av Årets kommuneprofil går i dag. Alle lesere kan foreslå kandidater i de tre kategoriene.

For å få inn flest mulig goder kandidater, går vi også aktivt ut med en e-post til alle ordførere, varaordførere, gruppeledere, rådmenn og deres ledergrupper.

Ansatte og tillitsvalgte sentralt og lokalt i KS får også en egen oppfordring om å foreslå kandidater.

Fristen for å komme med forslag er 1. november. 10. november møtes juryen for å velge ut finalistene, som alle vil bli presentert i større intervjuer her i avisa – før avstemningen setter i gang. Vinneren kåres rett over nyttår.

Fakta om jurymedlem Eva Kvelland rettet. Red.