Havnedirektør i Oslo, Anne Sigrid Hamran, vil ikke reforhandle avtalen med tyrkiske Yilport. Arkivfoto
Havnedirektør i Oslo, Anne Sigrid Hamran, vil ikke reforhandle avtalen med tyrkiske Yilport. Arkivfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil reforhandle havnekontrakt etter to av 20 år

To år etter at tyrkisk-eide Yilport overtok driften av containerhavna i Oslo på en 20 års-kontrakt, vil det reforhandle avtalen med Oslo Havn KF. - Det er vi avvisende til, sier havnedirektør Anne Sigrid Hamran.

Yilport har tapt store penger siden de tok over driften av landets største containerhavn og fikk så sent som i april i år tilført kapital av eierne. Torsdag ble havnestyret informert om at brukerne av havna vil få en prisøkning på 30 prosent, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Avisa forteller at de har tilgang til interne dokumenter i Oslo Havn, som viser at det tyrkisk-eide selskapet vurderer å trekke seg ut. Selskapet skal ha gitt beskjed til det kommunale havneforetaket om at de har en presset økonomisk situasjon og ønsker lettelser i vilkårene.

Etter først å ha avvist påstandene, bekrefter havnedirektør Anne Sigrid Hamran at Yilport har bedt om reforhandlinger.

- Yilport har i møte med oss spurt om vi kan gå inn i en prosess og se på reforhandling av komtrakt. Dette er vi avvisende til, da det er konkurrert om dette, sier Hamran til DN.

Yilport vant kontrakten med Oslo Havn KF i konkurranse med fem andre selskaper. Etter første driftsår hadde selskapet en omsetning på 110 millioner kroner og et underskudd før skatt på 39 millioner kroner. Det vil si at det tapte hver tredje krone det fikk inn.

Toppledelsen i Yilport Norge bekrefter at de har vært i samtaler med Oslo Havn om kontraktsvilkårene, men avviser at de vurderer å trekke seg ut. 

Skulle det skje, kan containertrafikken i verste fall stoppe på kort varsel, slik at næringlivet ikke får varene de har bestilt, skriver DN.