HVA BLIR KONSEKVENSENE?: Andøya kommune har bestilt en rapport, mens Forsvarsdepartementet har bestilt en annen rapport. Det er store sprik i resultatene.
HVA BLIR KONSEKVENSENE?: Andøya kommune har bestilt en rapport, mens Forsvarsdepartementet har bestilt en annen rapport. Det er store sprik i resultatene.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Full strid om tallgrunnlaget bak Andøya-vedtak

To rapporter, to ulike konklusjoner. – På meg virker hele greia veldig usikker, sier samfunnsøkonom Steinar Strøm.

Fakta om Andøya

Forsvarsforliket mellom regjeringspartiene og Ap om Forsvarets langtidsplan innebærer at flystasjonen på Andøya blir nedlagt når dagens Orion overvåkingsfly erstattes av nye overvåkingsfly.

Med Forsvarets flystasjon forsvinner 300 arbeidsplasser, og kommunen frykter at hver femte innbygger vil forsvinne.

I flertallsvedtaket er det også en klausul om at beslutningsgrunnlaget skal gjennomgås på nytt. Det er ikke avklart hvem som skal gjennomgå tallmaterialet eller når gjennomgangen skal være fullført.

Det gjør at Andøy kommune fortsatt ikke har mistet alt håp om å berge den militære flystasjonen, samtidig som man ser etter ny virksomhet som kan ta over.

Om rapportene

Rapporten fra Samfunnsøkonomisk Analyse ser kun på konsekvenser av å legge ned Andøya Flystasjon.

Rapporten fra PwC sammenlikner ulike scenarioer. I alternativ 1) har de også beregnet hva som blir kostnaden av å samle aktivitet på Evenes og legge ned Andøya. 

Det er lagt vekt på ulike metoder i rapportene. Samfunnsøkonomisk analyse har også vurdert hva som vil bli skjebnen til Andøya Test Center – og får ulikt nivå på kostnaden av å legge ned som følge av skjebnen til Andøya Test Center.

– Med så store sprik er det åpenbart at det må foretas en ny utredning, sier Steinar Strøm, som er samfunnsøkonom i Vista Analyse AS.