Generalsekretær i Norsk Redaktørforening Arne Jensen mener det er et generelt mønster i forvaltningen at man heller jakter på kildene enn å diskutere hva saken handler om. Foto: Heiko Junge for Norsk redaktørforening
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening Arne Jensen mener det er et generelt mønster i forvaltningen at man heller jakter på kildene enn å diskutere hva saken handler om. Foto: Heiko Junge for Norsk redaktørforening
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mener rådmann driver kildejakt

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening oppfatter brevet fra Lenvik-rådmannen til kontrollorganene i kommunen som en jakt på kilder.

Dette er saken

Kontrollutvalget og kommunerevisjonen i Lenvik gransker en kontrakt som har gitt selskapet Visit Senja AS (tidligere Slåttebakken Helse og Anders Hanssen photography) nærmere 15 millioner kroner på 3,5 år.

Bakgrunnen er kommunerevisjonens egne undersøkelser, samt Kommunal Rapports arbeid med saken.

Kontrakten gjelder rusomsorg for én ung mann. Den ble gitt som en direkte anskaffelse.

Anbudsekspert Marianne Dragsten mener det kan være snakk om en ulovlig direkte anskaffelse. Kommunen svarer at dette får stå for Dragstens regning.

Leverandørdatabasen fra Kommunal Rapport og fakturaer viser at kontrakten selskapet har hatt med Lenvik kommune, har vokst fra 2,55 millioner kroner i 2014 til 6,4 millioner kroner i 2016.

Rådmannens stab inngikk kontrakten og sto for forlengelsene. Det til tross for at rådmannens sønn har vært involvert i virksomheten.

Selskapet har ikke hatt tilsyn, til tross for at det ifølge kommunens rutiner skal føres tilsyn med private helse- og omsorgsforetak to ganger i året.

Rådmann Margrethe J. Hagerupsen sier hun ikke har hatt noe med saken å gjøre. 

– Ja, jeg leser det i hvert fall på den måten at rådmannen ønsker å finne ut hvem som har bidratt til at Kommunal Rapport har fått dette notatet. Etter min mening er det dypest sett en kildejakt. Dessverre er det ikke helt uvanlig i norsk forvaltning at når noe kommer ut som folk i posisjon ikke ønsker skal komme ut, så er man ganske ofte ute etter å finne ut hvem «synderen» er, like mye som å diskutere hva saken handler om. Jeg sier ikke at det nødvendigvis gjelder rådmannen i Lenvik, men det er et generelt mønster, sier Arne Jensen.