Søknadsbunken er stor, men penger nok til et fåtall av søkerne i denne runden. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Søknadsbunken er stor, men penger nok til et fåtall av søkerne i denne runden. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Stor interesse for innovasjon

Forskningsrådet har sagt ja til 13 av 91 søknader om penger i programmet FORKOMMUNE, som skal bidra til innovasjon i kommunesektoren. De får totalt 3,7 millioner kroner.

Det mangler ikke interesse for programmet, der støtte gis til kommuner, fylkeskommuner og FOU-miljøer som etablerer samarbeid som skal utløse innovasjon og utvikle nye løsninger i kommunesektoren.

Totalt ble det søkt om 26,6 millioner kroner til forprosjekter i denne runden, som er den første, mens det altså blir delt ut 3,7 millioner. De 13 forprosjektene får 300.000 kroner hver.

En ny utlysning har søknadsfrist 6. september. Da blir totalrammen økt til 6 millioner kroner. Til denne fristen kan bare kommuner og fylkeskommuner søke.

Helsefag dominerer i søknadsbunken, som også omfatter utvikling av robotteknologi til språkopplæring, miljøtiltak, boligutvikling og folkehelsearbeid.

Forsker Karin Høyland ved SINTEF Byggforsk mener det er bra at det øremerkes forskingsmidler som kommunene kan bruke til problemstillinger som er viktige for dem, men betegner potten som småpenger.

Hun viser til at de 50 millioner kronene til hovedprosjekter, som lyses ut neste år, vil kunne finansiere bare fem til ti prosjekter.

«Vi stiller allerede nå spørsmål ved om disse midlene er tilstrekkelige med tanke på de store utfordringene kommunene står ovenfor. Kommune-Norge har fått ansvar for omfattende og dramatisk endringsarbeid gjennom fornying av velferdskommunen, håndtering av flere eldre og tiltak for klimakutt», skriver hun i en kronikk i Kommunal Rapport.

«Det mangler ikke på store ord og høye ambisjoner, men er viljen til satsing til stede?», spør Høyland.