Justisminister Anders Anundsen. Foto: Joakim S. Enger
Justisminister Anders Anundsen. Foto: Joakim S. EngerJoakim S. Enger
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

UDI og politiet når trolig ikke returmålene

Regjeringen har som mål at drøyt 10.000 utlendinger skal sendes ut av Norge i år – noen frivillig, mange med tvang. Men verken politiet eller UDI ser ut til å nå målet.

Totalt ønsker regjeringen og justisminister Anders Anundsen (Frp) å sende ut 2.300 gjennom frivillig retur, mens 7.800 skal sendes ut med tvang. Etter årets åtte første måneder ligger verken Utlendingsdirektoratet (UDI) eller Politiets utlendingsenhet an til å nå returkravene skriver Klassekampen.

«Vi vil ikke nå målet på 2300 assisterte returer i år. Etter første tertial rapporterte vi til departementet at 400 hadde returnert og at vi ikke ligger an til å nå målet for 2015», opplyser UDIs presserådgiver John Olav Kroken. Fra Politiets utlendingsenhet (PU) er beskjeden at tross en økning i tvangsreturer på 6 prosent, kommer de trolig bare til å klare på sende ut 6.800 personer, 1.000 færre enn målet.

Den siste måneden har også Norge for alvor begynt å merke flyktningkrisen i Europa, og UDI anslår at 20.000 mennesker vil søke asyl i Norge innen året er omme. Det vil være en historisk topp.

– Det er klart at situasjonen vi nå står i, presser ressursene fra alle kanter. Nå er det viktig å ha fokus på returer så vi ikke tiltrekker oss asylsøkere uten beskyttelsesbehov, sier justisminister Anders Anundsen. (©NTB)