Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tror mer på veiledning enn tilsyn

Det er veiledning, ikke tilsyn, som gjør at kommunene blir bedre til å følge regelverket, mener kommunene selv. Fylkesmennene tror det er omvendt, viser ny undersøkelse.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) la fredag fram en rapport om statens tilsyn med kommunene. Her framkommer det at kommunene er mer positive til statlige tilsyn enn før, melder Difi selv i en pressemelding.

Men undersøkelsen avslører også at det er stor forskjell i oppfatningen mellom fylkesmennene og kommunene hva gjelder hva som skal til for at kommunene skal følge regelverket.

Mens fylkesmennene som har svart på undersøkelsen i stor grad mener det er tilsyn som virker best, er det et overveldende flertall av kommunene som har svart som mener at veiledning er det som har størst effekt.

“Respondentene i kommunene ga uttrykk for at kommunens internkontroll er mest nyttig. Statlig tilsyn oppleves marginalt mer nyttig enn den kommunale forvaltningsrevisjonen”, skriver Difi i rapporten.

Tre av fire av kommunene som har svart, er også uenig i påstanden om at reglene ville bli fulgt bedre enn i dag, om Fylkesmannen fikk anledning til å ta i bruk sterkere virkemidler overfor kommunene. På motsatt side mener nesten halvparten av fylkesmennene som har svart, at strengere straffer ville hatt effekt.

Tilsyn etter opplæringsloven er det klart mest tidkrevende, ifølge kommunene som har vært med i undersøkelsen. I snitt bruker kommunene nesten én måneds arbeidstid på ett slikt tilsyn. Det er mer enn dobbelt så store ressurser som går med i kommunene ved tilsyn etter introduksjonsloven og lov om krisesentre.

– Kommunene opplever at tilsyn er nyttig for å sikre at de følger lover og regler. Enkelte sider ved gjennomføringen av tilsyn kan likevel bli bedre. Det gjelder blant annet Fylkesmannens muligheter til å velge virkemidler. De kan tilpasses lokale forhold bedre. Samordningen med de øvrige tilsynene på regionalt nivå kan også bli bedre, sier direktør Steffen Sutorius i Difi i en pressemelding.