Kommunalbanken
– Vi lever i en tid der demokratiet er i krig med nasjonalstaten, og det er i byene demokratiet og problemløsningen blomstrer, sier Benjamin Barber. Han var nylig i Oslo i forbindelse med Kommunalbankens årskonferanse.
– Vi lever i en tid der demokratiet er i krig med nasjonalstaten, og det er i byene demokratiet og problemløsningen blomstrer, sier Benjamin Barber. Han var nylig i Oslo i forbindelse med Kommunalbankens årskonferanse.

Har lokalpolitikere reell endringsmakt?

– Vi må snu måten vi tenker demokrati på, sier professor. Ordførermakt skal løse verdens problemer.

– Vi lever i en tid der demokratiet er i krig med nasjonalstaten, og det er i byene demokratiet og problemløsningen blomstrer, sier Benjamin Barber.

For statsviteren er det ordførerne eller borgermestrene som gjennom aktiv lokalpolitikk skal løse fremtidens utfordringer. De er tettest på problemene og avhengige av å løse dem på daglig basis. Vi tok en prat med han i forbindelse med Kommunalbankens årskonferanse.

Problemløsere i rådhuset

Klimaendringer, miljø, terror, pandemier, fattigdom. Alt dette står på listen over problemer Barber mener nasjonalstaten ikke er i nærheten av å løse. Dette er hovedtesen i boken If Mayors Ruled the World (2013).

OM ANNONSØREN

  • Kommunalbanken finansierer viktige velferdsinvesteringer ved å tilby lån til kommuner og fylkeskommuner.
  • Den norske stat har etablert Kommunalbanken for å sikre sektoren stabil og rimelig finansiering over tid, uavhengig av økonomiske konjunkturer.
  • Banken finansierer seg i de internasjonale kapitalmarkedene og har den høyest oppnåelige kredittrating.
  • Kommunalbanken er et statlig heleid aksjeselskap.

Les mer: www.kommunalbanken.no

Han får spørsmålet om det ikke finnes en del statsministre, presidenter og nasjonale politikere der ute som er uenige med ham?

– Ja, det er vanskelig å finne en politiker som har kontroll, virkemidler og makt til å håndtere disse tingene. Klima, krig og fred, terrorisme, pandemier – vis meg et område hvor de får det til. Jeg ser det ikke! De lager mye lyd og blir sinte, sier at «vi bør gjøre noe, vi må gjøre noe».

Han viser til presidentkandidaten i hans eget hjemland USA, Donald Trump, som vil bygge mur mot innvandringen fra Mexico.

– Vi må bygge murer, sier Trump, men murer hjelper ikke. Det kommer folk uansett. De strømmer inn i Europa, de strømmer inn i Mexico i Guatemala. Som statsviter er jeg ikke interessert i hva disse politikerne sier, men hva de gjør. Og de gjør ingenting.

Favoritteksempelet til Barber er nasjonale politikeres passivitet gjennom 20 år i klimakampen. Utallige klimamøter i Mexico, København og Bali har resultert i lite konkret politikk.

– Endelig skjedde det noe i Paris i fjor, men så kommer virkeligheten og viser at de ikke klarer å gjøre det de sier de skal gjøre.

Et annet eksempel Barber trekker frem er hvordan Barack Obama, med en politisk fastlåst situasjon i Kongressen, har måttet stole på demokratiske borgermestre for å få fremmet politikken sin. Et tredje eksempel er fra terroren i Paris. Politisamarbeidet mellom Frankrike og Belgia var også lenge fastlåst, løsningen kom, ifølge Barber, først når politiet i byene Paris og Brussel tok over samarbeidet.» 

Lokaldemokrati en løsning

Vi er kanskje vant til å tenke at lokaldemokratiet, kommunene og byene er nederst i det demokratiske hierarkiet. Med nasjonale regjeringer på toppen. For Barber er det imidlertid motsatt.

– Vi må snu måten vi tenker demokrati på. Det er lokalpolitikerne som har den reelle makten til å gjøre endringer. Det er det som er ekte demokrati – nedenfra og opp.

Når Barber flyr med sitt statsviterblikk over verden ser han store problemer, men han ser også problemløsere. Enten det er i Seoul, Krakow eller Los Angeles, ser han lokalpolitikere som er problemløsere og har ikke annet valg enn å være løsningsorienterte. Hans jakt etter et verktøy og muligheter ender i bystyresaler og ordførerkontorer.

Vi må snu måten vi tenker demokrati på. Det er lokalpolitikerne som har den reelle makten til å gjøre endringer. Det er det som er ekte demokrati – nedenfra og opp. Benjamin Barber

– Jeg tror på byer fordi de fungerer funksjonelt og pragmatisk, de løser problemer, de er mer demokratisk og har økt demokratisk deltakelse.

– Hvordan tror du reaksjonen blir på statlig nivå når byene får mer makt?

– Det er tre mulige reaksjoner: De er for dumme til å legge merke til det. De synes det er bra at noen klarer å gjøre noe med problemene, slik Barack Obama gjorde når han ikke kom noe vei i Kongressen. Eller så gjør man som i Kina og motsetter seg byene.

– Da blir det muligens kamp?

– Ja, det blir en kamp. Som byene vinner til slutt, med hjelp fra andre byer. Hvis Lille og Lyon møter motstand i Elyséepalasset blir det vanskelig om det bare er Lille og Lyon. Men om 300 franske byer sier de skal gjøre det samme – er det lett. 

Statsviteren har fått med seg den norske debatten om byregjering i Oslo. En kamp byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tapte i første omgang. Regjeringen tillot ikke byrådet å kalle seg byregjering. 

– Det viser at den norske stat er veldig nervøs for den nye makten til byene. Det er et kompliment til byene. Hvis byene var svake ville de ikke brydd seg om hva de kalte seg selv. Smarte stater vet hvor mektige byene er. Er de smart nok samarbeider de med byene.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Valget i London

Valget i London og oppmerksomheten det har fått, har også vist at lokaldemokrati og det kommunale styringsnivå er viktigere enn noen gang. Ordførerembetet i London regnes som det største direkte styringsnivå i Europa. Sadiq får reell makt til endring.

«Sjelden har politikken i Westminster virket så fjern og utiltrekkende», skriver The Guardian i etterkant av lokalvalget i Storbritannia.

Bakgrunnen er regjeringens kamp mot EU, mot seg selv og nylige svertekampanje mot Londons nye muslimske ordfører Sadiq Kahn fra Labour. Avisen skriver at motstykket til det fastlåste parlament og regjering finnes i rådhuset hvor en ny ordfører er klar for å få «reell makt til å få reelle ting gjort for Storbritannias rasende, uimotståelige, mangfoldige, delte, velstående og overprisede hovedstad».

Det er på dette nivået politikere og demokratiet fungerer, skal vi tro statsviteren Benjamin Barber.

Spennende tanker

Anita Larsen, rådmann i Krødsherad kommune syntes Barber legger frem noen interesant tanker.

–  Det var interessant å høre på Barber, jeg tenker vel at mange av resonnementene ikke bare gjelder byene, men også andre lokale styresmakter. Lokalt må man bare finne løsningene og det gjør man jo i stor grad. Er veldig undervurdert hos mange sentrale organer og myndigheter. Trenger også nettverk og samarbeid på tvers for å løse de store problemene i verden i dag, men det var vel også et av Barbers budskap, sier Larsen.