Kommunalbanken
Cecilie, Emma, Chris og Eleanor Samways har blitt glade i den nye hjembyen sin. 
Foto: Eirik Audunson Skaar.
Cecilie, Emma, Chris og Eleanor Samways har blitt glade i den nye hjembyen sin. Foto: Eirik Audunson Skaar.

Kommunen som har turt å være frampå

Kongsvinger kommune har gått foran og jobbet målbevisst med stedsutvikling over mange år. Nå er det opp til innbyggerne å gripe de nye mulighetene. Familien Samways har valgt å satse.

Kongsvingerjenta Cecilie og engelske Chris giftet seg for 25 år siden, og har bodd både i England og Son før de for fem år siden fant drømmetomten. I Kongsvinger.

OM ANNONSØREN

  • Kommunalbanken finansierer viktige velferdsinvesteringer ved å tilby lån til kommuner og fylkeskommuner.
  • Den norske stat har etablert Kommunalbanken for å sikre sektoren stabil og rimelig finansiering over tid, uavhengig av økonomiske konjunkturer.
  • Banken finansierer seg i de internasjonale kapitalmarkedene og har den høyest oppnåelige kredittrating.
  • Kommunalbanken er et statlig heleid aksjeselskap.

Les mer: www.kommunalbanken.no

− Det er helt annerledes å se byen som tilbakeflyttende småbarnsmor i voksen alder. Da jeg dro som 18-åring ville jeg ha forandring. Nå føles det godt at folk er på hils og vet om hverandre. Kongsvinger har også blitt en komprimert og moderne by med mange tilbud, forteller Cecilie.

Chris er administrerende direktør for en matvareprodusent i distriktet. Han er også med i et privat industriforum som jobber for at regionen skal få tilført gode ideer, etableringer og inntekter.

− Jeg har blitt kjent med mange interessante og kreative mennesker i Kongsvinger. Disse ressursmenneskene og byen vår har tatt et valg om å gå fremover, sier Chris.

Familien Samways viser frem det nye sentrumsområdet hvor den videregående skolen er føyd sammen med et nytt folkebibliotek. En ungdomsscene har det også blitt plass til. Rundt anlegget ligger en nyanlagt bypark som strekker seg helt ut til breddene av Glomma. Der ligger en elegant opparbeidet elvepromenade. En nøye planlagt siktlinje går fra den historiske mølleruinen i elva, gjennom parken og videre opp til festningen fra 1600-tallet på høyden over byen. Ikke rart at Kongsvinger fikk Statens Bymiljøpris i 2009.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Kongsvinger er prisbelønnet for sin byutvikling. Her er den gamle barneskolen, hovedbygget i en ny klynge av utdanningsinstitusjoner.

Kommunen som byutvikler

Da Kongsvinger kommune la frem planene om å bygge ut sentrum med den gamle barneskolen og et nytt folkebibliotek som midtpunkt, rykket lokalavisen ut og protesterte. Et gammelt skolebygg representerte ikke vekst og byutvikling, og det var galt å legge beslag på viktige og verdifulle arealer på denne måten, mente redaktøren. Han tok grundig feil. Biblioteket har blitt byens nye storstue og når høyskolen og ungdomsskolen snart kommer til, blir dette en svært bærekraftig kunnskapsklynge.

Les mer: Nytt nasjonalt senter for by- og tettstedsutvikling

− Vi har også turt å være frampå og søke midler utenfra i tillegg til våre egne tilskudd. Slik har vi fått i gang kortsiktige tiltak som gjør at folk får den gode opplevelsen av at byen lever og vokser, forteller rådgiver Hilde Nygaard i Kongsvinger kommune.

Hun og medarbeiderne kan krysse av for opprusting av hovedgater og uterom, fargeplan for fasader og ny design for gatebelysning. Byparken blir stadig foredlet og det er planer om gangbru over Glomma.

− Det skal bli enda mer attraktivt for folk å bo i Kongsvinger. Klyngen med skoler vil gjøre det mulig for lærere å jobbe på tvers, vi får også et mer aktivt byliv som igjen skaper vekst i handel og servicenæringen, sier Nygaard.

Kommunene som støttespiller

Det skal bli enda mer attraktivt for folk å bo i Kongsvinger. Klyngen med skoler vil gjøre det mulig for lærere å jobbe på tvers, vi får også et mer aktivt byliv som igjen skaper vekst i handel og servicenæringen. ​ Hilde NygaardKongsvinger kommune ​

I den 250 år gamle trehusbebyggelsen rett nedenfor Kongsvinger festning har Cecilie Samways bygget opp gave- og interiørbutikken Krudt. Her selger hun lokalt kunsthåndverk og scandinavisk kvalitetsdesign. Opprinnelig var de seks personer som delte på driften, men denne sommeren overtar Cecilie eneansvaret for virksomheten og har nylig ansatt sin første medarbeider på full tid.

− Vi har hatt en bratt læringskurve som gründerbedrift, men kommunen har vært en fantastisk støttespiller. I dag er vi godt etablert. Vi har faste kunder som er opptatt av butikken og snakker om den på sosiale medier. Mange handler alle julegavene hos oss, forteller Cecilie.

En kunde har nettopp vært innom og hentet Cecilies egenproduserte middagsservise i glass. Den fornøyde kjøperen gledet seg til å komme hjem og dekke bordet til fest. Slike øyeblikk i hverdagen gir energi og mening.

Les også: Norsk byutvikling - fra spredt til tett

− Folk i Kongsvinger er opptatt av kunst og kultur i alle former. Det er kino, teater, konserter, foredrag og utstillinger. Barna kan drive med allslags idrett i de flotte anleggene våre og byen er definitivt fotballgal, forteller Cecilie.

Byjenter

Cecilies yngste datter Eleanor på tretten år er spiss på lokallaget og er høyt oppe for tiden. Hun og laget banket nylig Elverum i bortekamp og Eleanor var en av dem som skåret mål. Med magen.

− Det er gøy å vinne, men det aller beste med fotballen er alle vennene jeg har der. Det er en fin gjeng med et veldig bra samhold! Og vi har fine trenere, forteller Eleanor.

Emma på seksten har nettopp begynt på videregående og har fått mange nye og spennende bekjentskaper.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Cecilie, Emma, Chris og Eleanor Samways har blitt glade i den nye hjembyen sin. Foto: Eirik Audunson Skaar.
Cecilie, Emma, Chris og Eleanor Samways har blitt glade i den nye hjembyen sin. Foto: Eirik Audunson Skaar.

− Det skjer mye bra i Kongsvinger. I Øvrebyen ved festningen har det blitt faste markedsdager og festdager. Det er koselig når alle bodene utendørs blir fylt opp med varer og alle treffer alle. Det hender at jeg savner vennene mine i Son, men de er heldigvis bare en liten togreise unna, sier Emma.

Lang sikt

Hver dag kommer Chris over den samme åskammen på luftetur med familiens hund. Han stanser alltid opp for å betrakte byen som vever seg inn i det flotte elvelandskapet. Så lar han blikket vandre videre til skogsbeltet som bølger seg milevis utover til fjellene i horisonten.

− Kongsvinger har et stort potensial og jeg mener at byutviklingen bør forankres i historisk identitet og miljøtiltak. Her ligger fremtiden. På et tidspunkt skal barna våre bestemme seg for hvor de vil bo som voksne, og jeg håper og tror at de vil ha mange gode grunner til å velge Kongsvinger, avslutter Chris.