Ingen dør til politiske møter i kommunen er lukket for kontrollutvalget, avklarer Justisdepartementet. Foto: Colourbox
Ingen dør til politiske møter i kommunen er lukket for kontrollutvalget, avklarer Justisdepartementet. Foto: Colourbox
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunal Rapport beklager

Kommunal Rapport brakte sist uke en artikkel om lang saksbehandling i Justisdepartementet. Saken bygger på en feil og var ikke korrekt. Kommunal Rapport beklager.

Kommunal Rapport skrev sist uke at Justisdepartementet først nå hadde avklart et spørsmål som kontrollutvalget i Bærum sendte til departementet i 2009. Kontrollutvalget spurte om kontrollutvalget har rett til å være til stede i og referere fra politiske møter som holdes for lukkete dører.

Svaret fra Justisdepartementet ble sendt til Bærum 15. februar 2010. Omtalen av uttalelsen dukket opp på regjeringen.no i sommer, og vi kom i skade for å oppfatte dette som en ny uttalelse. Det var ikke grunnlag for å skrive at departementet brukte over seks år på saksbehandlingen.

Her følger resten av artikkelen:

Konklusjonen i den prinsipielt viktige uttalelsen er at kontrollutvalg, med hjemmel i kommuneloven §77, har rett til å overvære et møte som holdes for lukkete dører i så vel kommunestyret som underordnete folkevalgte organer.

Departementet skriver videre:

«Departementet antar således at i de tilfeller vedkommende representant i kontrollutvalget har fått i oppdrag å være til stede i kommunestyret for å innhente opplysninger i en sak med hjemmel i kommuneloven § 77 nr. 7, vil vedkommende kunne viderebringe taushetsbelagte opplysninger som er nødvendig for å gjennomføre kontrollutvalgets oppgaver, til øvrige medlemmer av kontrollutvalget».

Forutsetningen for at taushetsbelagte opplysninger kan bringes videre til medlemmene i kontrollutvalget, er ifølge departementet at opplysningene skal benyttes i kontrollutvalgets kontroll med den kommunale forvaltningen.

Les hele uttalelsen her