Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

35 nye byer på fire år

Norge er i ferd med å urbaniseres. Vi har nå 79 byer i kongeriket.

Tidligere var bystatus noe man søkte departementet om og kanskje fikk innvilget. Etter 1996 ble det fritt for alle kommuner med over 5.000 innbyggere å kalle seg by. Det følger derimot ingen økonomiske fordeler med å være by.


Frisleppet har skapt lokalt engasjement. 35 nye steder har nå fått bystatus, viser en opptelling Kommunal Rapport har gjort. Ett av dem er Verdalsøra i Verdal i Nord-Trøndelag, som ble by i 1998.


- Jeg føler det har hatt stor betydning. Vi har fått større fokus på Verdal gjennom planer som har vært til behandling. Vi har fått bedre statistisk materiale, og vi er kommet på bylista i den nye katalogen til Norsk Automobilforbund, forteller rådmann Ole Jørgen Rødøy.


Han mener også at det nå er lettere å markedsføre Verdalsøra ovenfor industri og turister.


Svelvik i Vestfold ble også by i 1998.


- Vi mistet bystatusen vår da vi ble slått sammen med Strømm kommune i 1964. I Svelvik har vi alltid følt oss som byfolk, og når vi sier at vi skal til byen, mener vi ikke Drammen, men Svelvik sentrum, sier ordfører Knut Erik Lippert.



2000-års byer

Flere byer i Nord-Norge benyttet nyttårsaften til å markere overgangen til bystatus. Alta var én av dem, Finnsnes i Lenvik en annen.


Brønnøy i Brønnøysund og Stokmarknes i Hadsel ble også byer 1. januar. Nordland er da det fylket som har fått flest byer de siste fire årene, hele åtte i tallet.



Problembyer

To steder som kaller seg by, men som ikke har alles velsignelse, er Stavern i Larvik og Honningsvåg i Nordkapp. Det var nemlig et halvt års uklarhet da frisleppet startet i 1996. Kravet om 5.000 innbyggere kom ikke før etter et halv år. I det tidsrommet kastet Honningsvåg seg frampå og vedtok å være by. Det ble store protester fra Hammerfest, som da ikke kunne kalle seg verdens nordligste by lenger. Så kom kravet om 5.000 innbyggere, men Honningsvåg kaller seg fremdeles by - ikke verdens nordligste, men byen ved Nordkapp.


Stavern og dennes beboere mener selv de har fått tillatelse fra departementet til å kalle seg by, men i Larvik kommune finnes det ikke noe politisk vedtak på dette. Staverns bystatus er en kinkig sak for kommunen. For turistnæringen i Stavern er det viktig å kunne markedsføre seg som by, mens kommunen synes det får være nok med en by i Larvik.


Bardu kaller ikke tettstedet sitt by, men bygdeby.