Rådmann Gudrun H. Grindaker i Halden. Foto: Tom-Egil Jensen fmvfoto.no
Rådmann Gudrun H. Grindaker i Halden. Foto: Tom-Egil Jensen fmvfoto.no
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Grindaker frifunnet for ærekrenkelser

Rådmann Gudrun H. Grindaker i Halden er av Fredrikstad tingrett frifunnet for ærekrenkelser og tilkjennes alle saksomkostninger.

Søksmålet var grunnløst og saksøkerne – en kommunalt ansatt og hans ektefelle – dømmes til å betale hennes fulle saksomkostninger på drøyt 400.000 kroner, framgår det av dommen som falt i Fredrikstad tingrett i ettermiddag.

– Det er sjelden man vinner en injuriesak så klart. Retten slår fast at utsagnet ikke var injurierende overhodet. Det var ikke rettsstridig eller utilbørlig. Grindaker tilkjennes derfor også fulle saksomkostninger, sier forsvarer Cato Schiøtz i en kommentar til Kommunal-Rapport.no

– Retten reiser samtidig kritikk mot saksøkerne for å ha blåst opp saken, ved å ha brakt inn forhold knyttet til oppsigelsessaken i injuriesaken, slik at saken har blitt for dyr. Det må saksøker betale regningen for, fortsetter han.

Dommen i injuriesaken får etter Schiøtz' mening avgjørende betydning for erstatningssaken de samme saksøkerne – Asbjørn og Elisabeth Montelius – har reist mot Grindaker og flere i kommunens ledelse. Denne saken er berammet i tingretten i august.

– Erstatningssaken er nå helt død. Hvis man forfølger den nå, så kaster man virkelig gode penger etter dårlige penger, sier han.

Vil vurdere å anke

Advokat Helge Skaaraas, som førte saken for de to saksøkerne, har ikke rukket å lese hele dommen ennå, men har fått forkynt domsslutningen.

– Vi er veldig skuffet over resultatet. Dommen er av stor interesse, fordi den sier noe om hva en arbeidsgiver kan si et i drøftingsmøte med en ansatt. Jeg vil snakke med Montelius og bruke den kommende uken til å vurdere en anke, sier han til Kommunal-Rapport.no.

Han mener det er altfor tidlig å si hvilke følger dommen i injuriesaken får for erstatningssaken, som er knyttet til samme forhold.

Hvordan tar Montelius dommen?

– Det kan du tenke deg selv. Han har følt veldig sterkt at han er blitt krenket, og opplever at han ikke har fått den oppreisningen han mener å ha krav på.

Skaaraas er ikke enig i at injuriesaken ble lagt opp for bredt.

– Vi mener vurderingstemaet tilsier at uttalelsene på drøftingsmøtet måtte ses i en større sammenheng, sier han.

Daværende byggesaksleder Asbjørn Montelius og hans kone Elisabeth Montelius tok i fjor vår ut privat søksmål mot Grindaker for det de mener er ærekrenkende beskyldninger om korrupsjon, framsatt i et drøftingsmøte i forbindelse med en oppsigelsessak mot ham. Innholdet i varselet ble senere gransket av advokat Alexandra Gjørv, som ikke fastslo korrupsjon, men konkluderte med skarp kritikk. Som følge av dette ble Asbjørn Montelius suspendert og siden sagt opp som enhetsleder og gitt andre oppgaver.

“En selvfølge”

Tingretten slår fast at det ikke foreligger noen ærekrenkelse verken etter straffelovens § 247 eller §246. Det vises til at kommunen hadde mottatt brev med alvorlige beskyldninger mot en ansatt. Selv om et slikt brev normalt vil være ærekenkende, er det ikke straffbart å gjøre Montelius kjent med dette.

“Når ledelsen i en kommune mottar et slikt brev, må det, uansett interne instrukser om dette, være en selvfølge at den det gjelder blir meddelt dette og gitt anledning til å uttale seg, dersom ikke mistankene er så sterke og alvorlige at kommune-ledelsen finner det riktig straks å overlate saken til politiet”, heter det blant annet i dommen.

Måten han ble gjort kjent med beskyldningene på i det lukkede møtet, var heller ikke ærekrenkende, ifølge retten.

“Slik retten ser det, har Grindaker og de øvrige av kommunens representanter i møtet da kun gjort Asbjørn Montelius kjent med det anonyme brevet og meddelt at saken ville bli undersøkt nærmere. Dette er ikke et ærekrenkende utsagn fra Grindaker”, heter det.

Når det gjelder Elisabeth Montelius, påpeker retten at hun verken var nevnt i brevet eller til stede i møtet. Hun ble heller ikke nevnt i protokoll eller referat fra møtet, annet enn at det opplyses at den omtalte eiendommen var fradelt gården til kona. “Dette kan i seg selv ikke sies å være en beskyldning som kan utsette henne for hat, ringeakt eller tap av godt navn og rykte, og uansett er dette ikke en uttalelse som er gjort kjent utenfor møtet”, fastslås det.

“Saksøkte har vunnet fullstendig”

Retten slår fast at saksøkte har vunnet saken fullstendig. Den finner hele søksmålet grunnløst og pålegger saksøkerne å betale saksøktes fulle saksomkostninger på 401.508 kroner. Å avvike fra hovedregelen om at vinneren tilkjennes saksomkostningene, ville være urimelig i denne saken, mener retten, som reiser kraftig kritikk mot Asbjørn Montelius selv.

“I stedet for å forsøke å avklare saksforholdet, forlangte Asbjørn Montelius allerede i brev av 1. mars 2013 fra advokat Hølland, altså tre dager etter møtet, at kommunen skulle bekrefte at korrupsjonsbeskyldningen var grunnløs. Etter dette kan retten ikke se at han har gjort noe for å medvirke til å oppklare hva som faktisk hadde skjedd ved de tilfellene han ble beskyldt for korrupsjon. Han har i retten blitt spurt om hva han mente kommuneledelsen burde gjort og slik retten forsto hans forklaring, mente han at de ikke burde gjort noe, men henlagt saken der og da uten å foreta ytterliggere undersøkelser”.

Ekteparet får to uker på seg til å vurdere en anke og å betale Grindakers saksomkostninger.

TIPS: Du finner tidligere og senere artikler om Montelius-saken ved å bla i tidslinjen nedenfor, eventuelt ved å holde musepekeren til høyre og venstre for bildet.