Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Advarer mot forhastet salg av kraftverk

Med en fersk konsulentrapport i hånda advarer KS Bedrift kommuner og fylkeskommuner mot forhastede salg av kraftverk.

- Rapporten gir godt grunnlag for å hevde at en del kommuner har solgt sine energiselskaper for raskt, sier assisterende direktør Vidar Kildahl i KS Bedrift til Kommunal Rapport.

- Kommunene har tatt stilling til salg på grunnlag av rene bedriftsøkonomiske vurderinger. De strategiske og samfunnsmessige konsekvensene er blitt undervurdert. Særlig utenfor sentrale bystrøk har energibedriftene stor betydning både som leverandører av infrastruktur og som lokomotiver i det lokale næringslivet, framholder han.

Sjekkliste

Rapporten Kildahl viser til er skrevet av konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers (PWC Consulting) for KS Bedrift. Den blir nå presentert for KS-organiserte energibedrifter på regionale konferanser.

Rapporten er ment som en sjekkliste for alle kommuner og fylkeskommuner som vurderer å salge kraftaksjer. Den gir ingen entydig konklusjon på hvorvidt det er lønnsomt å selge eller ikke. Men den lister opp en rekke kortsiktige og langsiktige konsekvenser et salg kan få, og som bør utredes grundig i hvert tilfelle, før et eventuelt salg.

Særlig legges det vekt på energiselskapenes betydning for det lokale arbeids- og næringsliv og for kvaliteten på nettet og annen infrastruktur.

Rapporten kommer i grevens tid, skal vi tro en spørreundersøkelse utført av konsulentfirmaet Wassum Investment Consulting i vår. Her oppga 85 prosent av de 103 spurte kommunene, at de hadde eierandeler i energivirksomhet. 38 prosent av disse fortalte at de vurderte å selge dem. 9 prosent hadde allerede solgt, og 6 prosent hadde gjort vedtak om salg.

Angrer salg

Kildahl kjenner til flere kommuner som allerede angrer salget av energiaksjer. Det gjelder ikke bare Kvinnherad og mange andre kommuner som har satt pengene i aksjefond og tapt titall millioner kroner etter børsfallet i høst.

- Andre angrer fordi de mister arbeidsplasser, kontroll med lokal infrastruktur og et lokomotiv i næringsutvikling. Et eksempel er Haram, som solgte sitt energiselskap til nabokommunen Vestnes, sier Kildahl.

Han forstår at mange kommuner har følt seg sterkt presset til å selge sine kraftaksjer, på grunn av dårlig kommuneøkonomi og et veldig press for salg fra ulike hold. Selv mener han det er mange gode grunner til å sitte på aksjene ennå en stund.

- Energiselskapene utgjør et vesentlig fundament for velferd, bosetting og næringsutvikling i et område. Dessuten er det ingenting som tyder på at kommunene vil få mindre igjen for å selge dem om noen år. Prisen på produksjonsselskapene vil helt sikkert bli høyere, hvis de særnorske konsesjonsreglene faller bort, slik EØS krever.

- Men er kommunene i stand til å være gode kraftverkseiere?

- Om de ikke er det, er de nødt til å bli det. Jeg klarer ikke å se at lokalpolitikere ikke kan være profesjonelle eiere. Det er en treningssak, mener Kildahl.