Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Har krav på å se hva du tjener

Datatilsynet slår fast at hvem som helst kan få innsyn i lønna til enhver som jobber i kommune eller stat.

«Ola Anonym Nordmann» ba i en e-post Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) om å få se lønnsslippene til seks navngitte personer. Datatilsynet mener at selv en anonym e-post, som kan være sendt fra hvor som helst i verden, gir avsenderen krav på innsyn i lønnsopplysninger hos ansatte i kommune og stat, melder digi.no.

Behøver ikke identifisere seg

Da innsynsbegjæringen kom, tok saksbehandler hos Difi ingen sjanser og ba Datatilsynet om råd. Difis saksbehandler ville ha svar på om en anonym person har krav på innsyn i lønnsopplysninger til navngitte personer uten å begrunne dette. Saksbehandleren var usikker på hvilke opplysninger på lønnsslippen som eventuelt skulle unntas fra offentlighet, for eksempel bidragstrekk, fagforeningskontingent, telefonutgifter, personnummer, kontonummer eller skattetrekk.

Svaret fra Datatilsynet etterlot ingen tvil om at personen eller personene bak pseudonymet «Ola Anonym Nordmann» ikke trenger å identifisere seg eller begrunne hvorfor vedkommende ønsker disse opplysningene. Lønnsopplysninger er i prinsippet offentlige, ifølge offentlighetsloven §3.

Trenger ikke lønnsslipp

«Ola Anonym Nordmann» ba om å få lønnsslippene til de seks personene i pdf-format. Datatilsynet slår fast at dette ikke nødvendigvis er et krav som må oppfylles. Det understrekes i svaret deres at opplysninger om kontonummer og bidragstrekk skal unntas med hjemmel i offentlighetsloven § 13, jf., forvaltningsloven § 13 nr. 1.

Personnummer er det derimot ikke eksplisitt gitt unntak for å gi ut. Men gjennom personopplysningsforskriften er det forbud mot å sende personnummer ukryptert med e-post, og gjennom forskriften til offentlighetsloven er det forbud mot å publisere personnummer på Internett.

Datatilsynet konkluderer med at Difi ikke behøver å gi ut lønnsslipp verken i ren eller sladdet tilstand, men at lister med de tillatte opplysningene gir tilstrekkelig informasjon.