Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Helsetilsynet advarer før reform

Samhandlingsreformen iverksettes for raskt for kommunene, advarer Helsetilsynet.

I en høringsuttalelse uttrykker Helsetilsynet bekymring for at kommunene ikke vil være klare til å ta imot utskrivningsklare pasienter når reformen iverksettes 1. januar, skriver Vårt Land.

– Det kan medføre at kommuner som har utskrivningsklare pasienter på sykehus fra tidspunktet forskriften iverksettes, tappes for ytterligere ressurser. Med det reduseres muligheten til å styrke det kommunale tjenestetilbudet med økt medisinsk og sykepleiefaglig kompetanse, skriver tilsynet, ifølge avisa.

Kommunene skal fra 1. januar betale 4.000 kroner per døgn for pasienter som blir liggende på sykehus etter at sykehusbehandlingen er ferdig. Dette er ett av flere sentrale virkemidler i samhandlingsreformen.

Hensikten med betalingen er at det skal lønne seg for kommunene å bygge ut tilbud til pasienter som ikke behøver å ligge på sykehus, men som ikke er friske nok til å klare seg selv. Dette skal frigjøre ressurser ved sykehusene og bli billigere for samfunnet totalt sett.

Helsetilsynet er langt fra den eneste instansen som er bekymret, to og en halv måned før reformstart.  Både Legeforeningen og KS frykter konflikter mellom sykehusene og kommunene. Ifølge de nye forskriftene vil det heretter være helt opp til legene i spesialisthelsetjenesten å vurdere når en pasient er utskrivningsklar. Dagens sentrale kriterier for dette foreslås fjernet av Helse- og omsorgsdepartementet.

Oslo kommune ber i sitt høringssvar om at hele reformen utsettes ett år.

– Kommunene bør få midler i 2012 for å etablere tiltak som vil gjøre dem i stand til å utføre de nye oppgavene reformen bringer med seg, skriver kommunen i sitt høringssvar.