Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen aprilspøk for Anne Kathrine

Hun blir tidenes yngste storbyordfører når hun 1. april tar over etter Norges mest populære ordfører. Anne Kathrine Slungård (34) har ulike erfaringer å slå i bordet med, og maskotpotensialet er absolutt til stede.

Og for ordens skyld: Frøken Slungård kan vise til litt mer enn storslalåmmedaljer og hårmodellopptredener. Det er lokalpolitisk innsats i tre kommuner og i partiorganisasjonen som gjør at hun nå prøvesitter Marvin Wiseths stol, og finner ut at den ikke passer henne.


- Jeg tror jeg tar med meg min egen, sier hun bestemt.


Politisk lillesøster
- Jeg har prøvd å finne noen som er annerledes enn meg, sier Marvin, vel vitende om at han blir vanskelig å etterfølge.
Men likheten er også til stede. Begge er 1,80 cm høy, har mørke øyne og brunt hår. Tonen er god, humoren den samme. Så spørs det om det er nok til at Anne Kathrine kan surfe videre på Marvin-bølgen.
Anne Kathrine har gått i lære hos Marvin, først som hans politiske sekretær, nå i ordførerskole. Hun vektlegger ikke forskjellene.
- Det blir ingen palassrevolusjon når jeg tar over, sier Marvins politiske lillesøster.
Anne Kathrine er nok som Marvin en person som lett kan selges til de brede lag, dersom hun ikke legger ned for mange sykehjem og barnehageplasser. At hun vil skille seg ut på ordførerkonferanser, er i hvert fall sikkert.
- Ho er ganske klok og har bred politisk erfaring. Ho har humor og en nyanse på sin blåfarge som jeg liker, sier Marvin, selv kjent for å være lyseblå.


Høyre-heim
- Æ kjem frå ein Høyre-heim, forklarer Anne Kathrine Slungård.
Ikke fra Øvre Singsaker, men fra rødeste Meråker, der Høyre-politikk var et rent familieanliggende. Hele ni av 12 var slungårdere da Høyre stilte liste i kommunen for første gang. Anne Kathrine ble valgt inn som 18-åring og skjøv faren sin en plass ned på lista. De fleste forbinder kanskje Slungård-navnet med Venstre-politikere, men det finnes altså to grener av familien. Venstre-Slungårdene i Stjørdal og Høyre-grenen i Meråker. Anne Kathrine har også møtt for partiet i Levanger og har siden 1991 vært aktiv i Trondheim-politikken.
Så langt har frøken Slungård vanlig politisk broilerbakgrunn. Men hun har også fått tid til en del andre ting. En tredje plass i NM-kvalifisering i utfor og kretsmesterskap i storslalåm fra tiden på idrettsgymnas kan føres på merittlista. Hun har vært fotballkeeper og håndballspiller, mannekeng og hårmodell, de to siste da hun var økonomistudent i Stavanger.
Hun er skilt og har en gutt på fem år. Om hun som ordfører skulle forårsake store overskrifter, vil det ikke være første gang.


På 8 meters dyp
Både lokal- og riksmedier fikk med seg at Slungård og hennes daværende mann i 1991 kom mirakuløst fra en ulykke da bilen de satt i kjørte av veien. Den landet i vannet og sank til 8 meters dyp. Hun var da gravid i fjerde måned, men både hun og mannen klarte å komme seg opp til overflaten, uskadede, men mørbanka.
- Man får sjelden testet ut ekstremsituasjoner i vår vel tilrettelagte hverdag. Jeg har fått prøve det, og jeg tror jeg er blitt sterkere av det. Nå vet jeg at jeg kan holde hodet i kaldt i en krisesituasjon. På forhånd hadde jeg trodd jeg ville fått panikk. Jeg har nemlig vannskrekk, og selv før ulykken var min største skrekk å bli innestengt under vann, sier Slungård.


Valget 99
Om det er en erfaring hun vil nyte godt av når valgresultatet tikker inn i 1999, får vi se. Hennes store skrekk når hun nå tar over etter ordføreren som hele Norge vet hvem er, er et eventuelt valgnederlag.
- Høyre fikk 40 prosent i Trondheim ved siste valg. Hvor mye av det som er Marvin-effekt, får vi se nå. Jeg synes jo at 30 prosent vil være et godt resultat, men vil jeg altså ligge 10 prosent under Marvin. Jeg må nok bare belage meg på å bli sammenlignet med han, samme hva jeg gjør, sier hun, og ser likevel frem til å ta over som ordfører.
Hun har fremdeles tenkt å hente og bringe guttungen i barnehagen, og tror rollen som småbarnsmor godt kan kombineres med ordførergjerningen.
- Når jeg blir ordfører, kan jeg jo selv bestemme møtetidene, og helst vil jeg begrense antall møter, sier hun optimistisk.


Dronning i Trøndelag
Det har den siste tiden vært mye snakk om regioninndeling og kommunesammenslåinger. Professor Jervells bok foreslår å dele Norge inn i fem regioner med fem hovedsteder. Én region ville da bli Trøndelag med Trondheim som hovedstad. Men Anne Kathrine rister på hodet. Nei, noen dronning i Trøndelag vil hun ikke bli. Et dårlig forslag, etter henne hode.
- Skal vi underminere nasjonalstaten, kan vi bare gjøre det på den måten. Jeg blir også deprimert av den evinnelige diskusjonen om kommunegrenser. Jeg sier vekk med fylkeskommunen. Det vil fremtvinge større interkommunalt samarbeid, og det er det vi trenger. La byene være motorer i regioner, men la kommunegrensene være. Hvem bryr seg om kommunegrenser? Ikke næringslivet og ikke befolkningen, sier hun.
Også 1000-års jubileet var et eksempel på godt interkommunalt samarbeid. Jubileet sto i Trondheim, men hele distriktet deltok. Og om den kommende ordføreren har noen programerklæring før hun henger på seg ordførerkjedet, må det være å videreføre effektene fra den store trønderfesten.
- Et slikt jubileum er en knagg å henge en utvikling på, og jeg er veldig opptatt av byutvikling - byen som samlivsform, byen som smeltedigel. Dessuten blir det en stor utfordring å synliggjøre storbypolitikk med det fokus vi i dag har på distriktene og fraflytting, påpeker hun.

Jeg sier vekk med fylkeskommunen

Jeg er veldig opptatt av byutvikling - byen som samlivsform, byen som smeltedigel

Jeg må nok belage meg på å bli sammenlignet med Marvin, samme hva jeg gjør