Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kragerø kommune fikk pris for integrering

Kragerø har imponert med sin innsats for bosetting og integrering av flyktninger. Torsdag mottok varaordfører Solfrid Rui Slettebakken (V) Bosettingsprisen 2011 fra statsråd Audun Lysbakken (SV).

Prisen ble delt ut under Integreringskonferansen 2011 i Stavanger. Dette er fjerde gang prisen deles ut. Tolv kommuner som virkelig står på for flyktninger var i år nominert.

– Kragerø får prisen fordi kommunene er rask og positiv ved forespørsel om bosetting av flyktninger. Kragerø er en av kommunene som virkelig bidrar til å korte ned ventetiden for flyktninger i asylmottak, noe som gagner enkeltindividene og samfunnet, sier barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken til NTB.

Får med kvinner

I august fikk statsråden selv oppleve hva Kragerø har fått til da han besøkte det nye læringssenteret i kommunen. Kommunene har blant annet klart å få nesten alle i de ulike innvandringsgruppene på norskkurs.

– Som likestillingsminister er jeg spesielt glad for at de legger vekt på å få med kvinnene. Kragerø får generelt flyktningene raskt ut i utdanning og arbeid, noe som er veldig viktig for integreringen, sier Lysbakken.

Per i dag er det opptil norske kommuner å bestemme om de vil bosette flyktninger og i så fall hvor mange de ønsker å ta imot. I fjor ble det bosatt 5.797 personer, 669 av dem var enslige mindreårige. Det har aldri før blitt bosatt så mange enslige barn og unge. Likevel er det et tilbakevendende problem at for få kommuner melder sin interesse.

Mulig lovendring

Per i dag er systemet slik at norske kommuner årlig mottar anmodningsbrev fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om å bosette et visst antall flyktninger. Antallet er beregnet ut fra behov for kommuneplasser til de flyktningene som får oppholdstillatelse i Norge. Staten gir tilskudd for å dekke utgiftene ved bosetting og integrering. Så er det opp til kommunene hvor mange flyktninger de ønsker å bosette, noe de må avgjøre innen en gitt tidsfrist.

– Mange kommuner gjør en kjempeinnsats, men det er en kjensgjerning at denne prosessen fortsatt går for sakte. Tidsfrister blir ikke overholdt, og dermed blir altfor mange sittende altfor lenge i asylmottak, sier Lysbakken.

I vår ble det sendt ut et forslag om endringer på høring.

– I stedet for at staten sender ut anmodning er det et mulig alternativ at kommunene blir enige seg imellom om fordelingen av flyktningene. Vi har fått inn mange høringssvar. Disse uttalelsene er nå til vurdering hos regjeringen. Hvis vi vurderer det slik at det er behov for endring i lovverket, vil vi komme tilbake med eventuelle forslag til det, sier Lysbakken, som ikke kan si noe om når et slikt forslag kan komme.

(©NTB)

 

Fakta om Bosettingsprisen

Bosettingsprisen deles ut hvert år til en kommune som har gjort en spesielt god innsats for å bosette og integrere flyktninger.

Kriteriene for å bli nominert er at kommunen bevisst har jobbet og lykkes med: 

  • Et fleksibelt og løsningsorientert bosettingsarbeid
  • Resultater i introduksjonsprogrammet og overgang til arbeid/utdanning
  • Resultater i norskopplæringen.
  • Godt utviklingsarbeid innen integrerings- og bosettingsarbeidet som de aktivt deler med andre kommuner

Kragerø kommune fikk prisen i 2011

De elleve andre nominerte kommunene i 2011 var Bergen, Bodø, Grünerløkka bydel i Oslo kommune, Haugesund, Kongsberg, Kragerø, Larvik, Molde, Notodden, Ringerike, Vestvågøy og Ålesund.

Tidligere vinnerkommuner er Vadsø (2008), Levanger (2009) og Kristiansand (2010).

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) står bak utdelingen av prisen

(Kilde: BLD)