Fra nominasjonsmøtet i Halden Ap. Foto: Tone Holmquist
Fra nominasjonsmøtet i Halden Ap. Foto: Tone Holmquist
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Smertefullt generasjonsskifte

Mange partilag sliter med å få de eldre til å gi plass til nye krefter. Få steder har det vært viktigere å få til et skifte enn i Halden Ap.

Åpne møter, innsyn i prosesser og pressefolk i krokene kan være litt plagsomt, men det er en forutsetning for tillit fra velgerne.

Nominasjonsmøtene har kommet tidlig ved dette valget. Mange vil være i mål før jul. I Arbeiderpartiet har det gått ut en befaling om at 1. desember er deadline for nominasjonene. Høyre har sendt ut en anbefaling om det samme.

De eldre skal selvfølgelig være med i lokalpolitikken, men i mange partilag har noen vært med og dominert lenge, for lenge. Men på ett eller annet tidspunkt er det på tide med en annen arbeidsform, nye fjes og nye ideer. Generasjonsskiftet kan være smertefullt. Det kan splitte partilaget i de gamle og de nye.

I går var det et slikt skifte i Halden Ap. To ferske navn står nå på toppen av lista. Partiets sterke og dominerende mann gjennom over 30 år, er ikke på lista. Svein Olaussen vil ikke få noen formell posisjon i Halden-politikken etter neste valg.

Fra Halden festning gikk fyrverkeriet i været under møtet. Gatene var fulle folk av folk, og ballonger ble solgt foran rådhuset. Det hadde selvfølgelig ikke noe med nominasjonsmøtet å gjøre. Det var julegateåpning i Halden, men trolig er det flere som kunne tenke seg å feire generasjonsskiftet i Halden Ap.

Her i Kommunal Rapport har vi skrevet mye om Halden og Halden Ap. Det er ikke en tilfeldig valgt kommune og partilag. Tonen har vært så røff i Halden kommunestyre at en vaktmester startet en underskriftskampanje for folkeskikk blant folkevalgte. Folk reagerte spontant da Halden TV begynte å overføre kommunestyremøtene på TV. Svein Olaussen, som da var personalsjef på byenes største private arbeidsplass, og Aps dominerende skikkelse, satte folk på plass så de ble sittende og holdt kjeft. Dette var i 1999.

Kommunal Rapport var der for å dekke valgkampen. Folk vi snakket med turte nesten ikke si navnet hans høyt, men alle var enige om at det var Olaussen som styrte byen, selv om han aldri har vært ordfører. Han har holdt seg i vannskorpa som gruppeleder og varaordfører.

Etter at Sivilombudsmannen anbefalte gransking av Halden i 2010 fordi de fikk så mange klager, særlig på byggesaksbehandlingen, skrev Kommunal Rapport mange kritiske artikler om Ap-styret i Halden.

 Svein Olaussen selv avviser alltid alle anklager. Idag snakker han ikke med Kommunal Rapport, men i desember 2010 sa han dette: Det er tungt og trist å måtte svare på antakelser og feilinformasjon. At han skal ha kommet med trusler eller represalier ovenfor noen, avviser han blankt. – Jeg har aldri sagt et vondt ord til noen, sa han da.

TV2, Dagens Næringsliv og VG var også i Halden for å finne ut hva som egentlig feilte denne byen. De fleste historier endte hos Svein Olaussen, som aldri ville snakke med pressen.

Blander seg i saksforberedelser. Herser med opposisjonen. Styrer fra bakrommet. Dette var forsidestikkord fra en artikkel i Kommunal Rapport om Olaussen i 2010. Hemmelighetskremmeri og mangel på åpenhet kjennetegnet også partikulturen i Ap.

I går begynte altså den nye tida. Den begynte med en avstemning om nominasjonsmøtet skulle være lukket. Halden Arbeiderblad og Kommunal Rapport skulle altså ikke få høre diskusjonen om partiprogrammet og vurdering av kandidater. Det var et flertall i styret som kom med dette forslaget. Begrunnelsen var at medlemmene skulle kunne diskutere fritt.

Svein Olaussen, tidligere ordfører Per Kristian Dahl og fem-seks til stemte for lukket møte. De ble grundig nedstemt av et stort flertall. Der og da var det klart at Olaussens tid var forbi.

 Åpne møter, innsyn i prosesser og pressefolk i krokene kan være litt plagsomt, men det er en forutsetning for tillit fra velgerne.