Rjukan, med Vemork kraftstasjon fra 1911, kommer nå på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Marianne Løvland, NTB scanpix
Rjukan, med Vemork kraftstasjon fra 1911, kommer nå på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Marianne Løvland, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rjukan-Notodden blir del av verdensarven

Rjukan og Notoddens industrihistorie kom søndag inn på UNESCOs verdensarvliste.

UNESCOs rådgivende organ ICOMOS behandlet søndag morgen søknaden fra Telemark fylkeskommune i den tyske byen Bonn. UNESCOs verdensarvliste omfatter steder som har enestående betydning for menneskeheten og bør bevares.

Det er Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan som var utgangspunktet for søknaden.

Å bli innskrevet på listen over verdens kultur- og naturarv gir verken en sum penger eller medfører noen form for umiddelbare goder. Berømmelsen kan imidlertid gjøre at reiselivet får øynene opp for slike steder.

På begynnelsen av 1900-tallet var kunstgjødselproduksjonen basert på en norsk oppfinnelse, på norsk vannkraft og utenlandsk kapital. Det framstår som det best bevarte eksempelet i Norge på den andre industrielle revolusjon, hvor en brukte elektrisk kraft for industriproduksjon. Dette skiftet bidro til å forandre Norge og var en del av grunnlaget for et moderne velferdssamfunn.

Verdensarvkomiteen behandlet i alt 38 søknader fra potensielle verdensarvsteder. 18 av søknadene var anbefalt av Unescos rådgivende organer. Rjukan-Notodden var én de anbefalte søknadene. (©NTB)