Det planlagte mineralprosjektet omhandler utvinning og oppredning av rutil fra Engebøfjellet som ligger i bakgrunnen i bildet. Foto: Britt Glosvik
Det planlagte mineralprosjektet omhandler utvinning og oppredning av rutil fra Engebøfjellet som ligger i bakgrunnen i bildet. Foto: Britt GlosvikBritt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gruveprotest førte ikke fram

Klagene på tillatelsen som Nordic Mining har fått til å drive gruvevirksomhet i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane, ble avvist i statsråd fredag.

– Miljøvirkningene av gruvevirksomheten er grundig utredet og vurderes som miljømessig akseptable, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe og Norske Lakseelver klaget på vedtaket om å gi tillatelse til opprettelsen av et sjødeponi i Førdefjorden.

Men klagene ble altså ikke tatt til følge, med unntak av en mindre endring i tillatelsens vilkår, for å øke kunnskapen om tidspunktet for laksesmoltens utvandring.

Reagerer

– Regjeringen viser i dag at den ikke har noen respekt for natur og miljø. Å dumpe gruveavfall i sjøen vil kunne få vesentlige konsekvenser for flere rødlistede arter i Førdefjorden, sier leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom.

Organisasjonen deltar i ulovlige aksjoner på Engebøfjellet på 19. dagen.

– Når myndighetene ikke viser respekt for naturen, må vi ta saken i egne hender, sier hun.

Det planlagte mineralprosjektet omhandler utvinning og oppredning av rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune. Med et uttak på 6-10 millioner tonn malm årlig, vil forekomsten vare i opptil 50 år.

Gruvevirksomheten vil gi store mengder avgangsmasser, som i hovedsak er planlagt deponert i ytre del av Førdefjorden.

– Lite sannsynlig

Samfunnsnytten veier tyngre enn miljøulempene, ifølge regjeringen, som anser sannsynligheten for alvorlig skade på marine arter i Førdefjorden som liten.

– Risikoen for spredning av partikler fra sjødeponiet har vært sentral i vår vurdering av å tillate gruvevirksomheten. Tilleggsundersøkelsene som ble gjennomført av bedriften og vurdert av Miljødirektoratet, viser at det er lav risiko for partikkelspredning utenfor deponiområdet, sier Helgesen.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken sier løpet langt ifra er kjørt for aktivistene. Han viser til at en klage er levert til EFTAs overvåkingsorgan ESA.

– Vi har tro på at ESA vil kjenne vedtaket ugyldig fordi virksomheten strider med europeisk lovgiving som forplikter Norge til å gjøre vann og fjorder renere, sier han.

Miljøpartiet De Grønnes Une Aina Bastholm setter også sin lit til EU-systemet.

– Det er trist å se at ingen i regjeringen er villig til å forsvare miljøet i kanskje vår tids største naturvernsak, sier hun.

(©NTB)