Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) må svare for Stortinget om matjord. Foto: Lisa Rypeng
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) må svare for Stortinget om matjord. Foto: Lisa RypengLisa Rypeng
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sanner må belyse mørketall om matjord

Kommunene bygger ned matjord i større omfang enn offisielle tall viser. Nå må kommunalminister Jan Tore Sanner (H) svare Stortinget.

Etter initiativ fra Miljøpartiet De Grønne har kontroll- og konstitusjonskomiteen bestemt seg for å sende brev til Sanner om saken.

– Dette handler om at regjeringen skal følge opp Stortingets tydelige politikk på at matjorda skal vernes. Det er urovekkende at vi har et system som fører til nedbygging av matjord uten at Stortinget har fått vite konsekvensene og omfanget av det, sier De Grønnes Une Aina Bastholm til NTB.

Nationen avslørte forleden at nedbyggingen av matjord er betydelig større enn innrapporteringen fra kommunene tilsier. Årsaken er blant annet at bare utbygginger på reguleringsplannivå blir rapportert inn i statistikken.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kommunene i 2015 rapporterte inn en omdisponering som var 1.056 mål større enn den var året før, til tross for at Stortinget har vedtatt at jordvernet skal skjerpes.

(©NTB)