Regjeringen sier ja til lavutslippssoner der luftkvaliteten er dårligst og gir kommunene muligheten til å innføre ordningen. – Vi har satt høringsfrist til 22. august, slik at kommunene kan vurdere muligheten for å innføre ordningen allerede fra kommende vinter, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) (bildet). Foto: Bjørn Stuedal
Regjeringen sier ja til lavutslippssoner der luftkvaliteten er dårligst og gir kommunene muligheten til å innføre ordningen. – Vi har satt høringsfrist til 22. august, slik at kommunene kan vurdere muligheten for å innføre ordningen allerede fra kommende vinter, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) (bildet). Foto: Bjørn StuedalBjørn Stuedal
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunene kan innføre nye dieselgebyrer

Regjeringen sier ja til lavutslippssoner der luftkvaliteten er dårligst og gir kommunene muligheten til å innføre ordningen til vinteren.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) bekrefter overfor VG at regjeringen vil legge fram et forslag om at byer som er plaget med luftforurensing kan innføre lavutslippssoner.

– Vi har satt høringsfrist til 22. august, slik at kommunene kan vurdere muligheten for å innføre ordningen allerede fra kommende vinter, sier Helgesen.

I praksis betyr det at det innføres soner med restriksjoner for bruk av dieselbiler. Kommunene har anledning til dette allerede i dag, på spesielt forurensende dager.

– Det vi nå gir anledning til, er at kommunene kan innføre gebyr på biler som forurenser og som skal kjøre inn i lavutslippssoner, sier statsråden.

Tyngre kjøretøyer som oppfyller Euro 6-reglene og ladbare hybridbiler med elektrisk rekkevidde på minimum 40 kilometer vil slippe unna.

Helgesen sier at kommunene selv avgjør hva det skal koste og hvilke områder som skal inngå i en lavutslippssone. Gebyret vil trolig bli innkrevd ved kjøp av oblater, selv om Vegdirektoratet har anbefalt at man bruker bompengeavgifter.

– Det er en vurdering vi deler, men det er et system som ligger lenger fram i tid. Derfor velger vi nå å gi kommunene anledning til å velge lavutslippssoner, sier Vidar Helgesen. (©NTB)