Etter at Oslo fikk ny leverandør av renovasjons tjenester har den nye leverandøren hatt store problemer med å få hentet avfallet. Det var den 3. oktober at Oslo fikk nye søppeltømmere fra selskapet Veireno. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Etter at Oslo fikk ny leverandør av renovasjons tjenester har den nye leverandøren hatt store problemer med å få hentet avfallet. Det var den 3. oktober at Oslo fikk nye søppeltømmere fra selskapet Veireno. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpixTerje Bendiksby / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lan Berg risikerer mistillit

Byrådet i Oslo må heve kontrakten med renovasjonsfirmaet Veireno, krever Rødt. Hvis så ikke skjer, varsler partiet mistillitsforslag mot samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ikke kommentere saken overfor NTB, men viser til en pressekonferanse i partiets lokaler klokken 12.

Rødt har fremmet et såkalt privat forslag for bystyret, der partiet ber om at kontrakten med det private renovasjonsfirmaet heves og at kommunen på nytt overtar ansvaret fra 1. januar neste år.

Klart krav

Forslaget er nå til behandling i bystyrets samferdsels- og miljøkomité. Det forventes å komme opp for bystyret 1. mars. Dersom byrådet ikke innen den tid varsler at kontrakten med Veireno skal sies opp, vil Rødt fremme et mistillitsforslag mot byråden. Rødt er på vippen i Oslo, som styres etter parlamentariske prinsipper.

Avfallskontraktene for Oslo ble gitt Veireno av det forrige byrådet. Kontrakten ble inngått i september i 2015 med overtakelse 1. oktober året etter.

– Kommunen har fått over 30.000 klager fra Oslos innbyggere. De aller fleste klagene gjelder manglende henting av avfall, framholder Rødt i forslaget sitt.

Arbeidstilsynet

Rødt er også oppgitt over arbeidsforholdene for de ansatte i Veireno. Partiet viser til at Arbeidstilsynet har avdekket en rekke lovbrudd, noe som Rødt mener gir grunnlag for å heve kontrakten.

– Hvis Oslo kommune ikke gjør dette, sendes et svært uheldig signal til firmaer som følger norsk lov og respekterer arbeidslivets spilleregler, poengterer Rødt.

Partiet viser til den rødgrønne byrådserklæringen, som slår fast at innsatsen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping skal styrkes.

Byrådsleder Raymond Johansen er selv blant innbyggerne som har klaget på det avisene har beskrevet som et søppelkaos i hovedstaden.

(©NTB)